سرطان دهانه رحم یا سرویکس یکی از انواع بیماری های شایع در بین زنان است. دهانه رحم در بخش پایانی رحم و در ناحیه لگنی زنان قرار دارد و موجب اتصال رحم به واژن می شود. سرطان دهانه رحم یا سرطان رحم، یک نوع سرطان زنانه است که در بافتهای دهانه رحم یا قسمت پایین رحم تشکیل میشود. عمده علت سرطان دهانه رحم ناشناخته است، اما عفونت با برخی از انواع ویروس پاپیلومای انسانیHPV، به ویژه نوع 16 و 18 آن، به عنوان عامل اصلی بروز این نوع سرطان شناخته شده است. همچنین عواملی مانند سابقه عدم استفاده از واکسن HPV، سابقه عفونتهای تناسلی، سابقه سرطان های دیگر در ناحیه لگن و … نیز ممکن است عوامل خطر برای سرطان دهانه رحم باشند. در این مقاله می خواهیم که به طور اختصاصی به مساله سرطان دهانه رحم و نشانه های سرطان دهانه رحم بپردازیم.
سرطان دهانه رحم چیست؟
همانطور که گفته شد دهانه رحم محلی است که رحم را به واژن متصل می کند. سرطان دهانه رحم به رشد سلول های سرطانی در بخش انتهایی رحم و در نزدیکی بخش واژن گفته می شود. رشد غیر عادی و بی رویه سلول های دهانه رحم و تکثیر آن ها به شکل گیری توده های سرطانی می انجامد. توده هایی که در بخش سرویکس ایجاد می شود دو نوع اند: خوش خیم، بدخیم. توده های خوش خیم خطرناک نیستند و می توان آن ها را درمان و از پیشروی آن ها جلوگیری کرد. اما توده های سرطانی یا بدخیم احتمال متاستاز یا انتشار به بافت های بخش های کناری را دارند. در این شرایط وضعیت فرد وخیم می شود و باید برای روند درمان اقدام کند.
دلایل ابتلا به سرطان دهانه رحم
علت این بیماری به طور دقیق و قطعی مشخص نیست. ولی یکی از عوامل تاثیرگذاری که در این زمینه مطرح می شود این است که بروز این سرطان رابطه مستقیمی با ویروس پاپیلومای انسانی یا اچ پی وی دارد. البته به دلیل شواهدی که وجود دارد بسیاری از زنان مبتلا به ویروس hpv سرطان دهانه رحم را تجربه نمی کنند. بنابراین از اینجا روشن می شود که به جز این ویروس دلایل و عوامل دیگری در بروز و شکل گیری این سرطان دخیل هستند.
علائم سرطان دهانه رحم
علائم و نشانههای سرطان دهانه رحم شامل خونریزی غیرعادی از دهانه رحم، خونریزی بعد از رابطه جنسی، درد پایین شکم، اختلالات در نزدیکیهای و اختلالات در پریود (قاعدگی) میباشد. اگر شما علائمی مشابه تجربه میکنید، توصیه میشود که با پزشک خود مشورت کنید تا تشخیص صحیح و درمان مناسب انجام شود.
از جمله مهم ترین نشانه های بروز این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی در فاصله زمانی بین دو پریودی
- خونریزی بعد از برقراری رابطه جنسی
- خونریزی بعد از شستشوی واژن
- خونریزی بعد از معاینات لگنی
- در افراد مبتلا خونریزی های عادت ماهیانه طولانی تر از دوره های معمولی می باشد.
- در افراد مبتلا خونریزی های عادت ماهیانه شدید تر از دوره های دیگر می باشد.
- خونریزی بعد از دوران یائسگی
- تجربه درد در هنگام رابطه جنسی
عوامل زمینه ساز بروز سرطان دهانه
برخی از عوامل هستند که احتمال بروز سرطان دهانه رحم را افزایش می دهند و شما باید از آن ها دوری کنید:
- شروع رابطه جنسی از سنین پایین
- داشتن روابط جنسی متعدد با افراد مختلف
- سیستم ایمنی ضعیف
- سیگار کشیدن
نحوه تشخیص سرطان دهانه رحم
تشخیص نهایی سرطان دهانه رحم توسط پزشک با انجام آزمونهایی مانند پاپ اسمیر (Pap Smear)، کولپوسکوپی، بیوپسی یا سیتولوژی سی ای (Cytology CIN) انجام میشود.
برای تشخیص شکل گیری توده های سرطانی در دهانه رحم روش های مخلتفی وجود دارد که مهم ترین آن ها موارد زیر هستند:
تست پاپ اسمیر
در روش تست پاپ اسمیر می توان با برداشت بخش هایی از بافت دهانه رحم و انتقال آن ها به آزمایشگاه بافت رحمی را مورد بررسی و آزمایش قرار دهند.
کولپوسکوپی
کولپوسکوپی وسیله ای است که مشاهده و معاینه دقیق نواحی رحمی را برای متخصصین زنان فراهم می کند. این وسیله همچون میکروسکوپ عمل می کند و بافت های غیرطبیعی با استفاده از این دستگاه قابل تشخیص هستند. اگر ظاهر و یا رنگ بافت های دهانه رحم غیر عادی باشد پزشک با بیوبسی یا برداشت بافت و ارسال آن به آزمایشگاه می تواند از بروز این سرطان آگاه شود.
در مورد جراحی لابیاپلاستی بیشتر بدانید.
درمان سرطان دهانه رحم
درمان سرطان دهانه رحم شامل عمل جراحی، رادیوتراپی، شیمی درمانی و درمانهای هدفمند دیگر است. نوع و مرحله سرطان، سن و عمومیت بیماری در تعیین روشهای درمانی تأثیرگذار است. در برخی موارد، ترکیبی از این روشها نیز استفاده میشود
انواع روش های درمانی سرطانه دهانه رحم
این بیماری همچون بسیاری از سرطان های دیگر از مرحله شدید تا ضعیف احتمال بروز و ظهور دارد. بنابراین روش های درمانی نسبت به مرحله بیماری تعیین می شود.
به طور کلی روش های مختلفی برای درمان وجود دارد که مهم ترین آن:
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- جراحی
پیشگیری از سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم یا سرطان رحم، یک بیماری خطرناک است. برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- واکسیناسیون: یکی از عوامل اصلی ایجاد سرطان دهانه رحم، عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. واکسیناسیون در برابر HPV میتواند خطر ابتلا به سرطان رحم را کاهش دهد. بنابراین، معمولاً توصیه میشود که دختران و پسران نوجوان در سنین پایین، قبل از ابتلا به HPV، واکسیناسیون را دریافت کنند.
- آزمایشهای سنجش پاپ اسمیر: این آزمایش برای تشخیص تغییرات ناهنجاری در سلول های رحم اتفاق می افتد. برخی از این تغییرات میتوانند نشانههای اولیه سرطان دهانه رحم باشند. توصیه میشود که زنان بالای 21 سال به صورت منظم این آزمایش را انجام دهید.
- آزمایش : HPV این آزمایش برای تشخیص مستقیم ویروس HPV در نمونههای سلولی استفاده میشود. توصیه میشود که زنان بالای 30 سال هر چند سال یک بار این آزمایش را انجام دهند.
- مراقبت های بهداشتی: حفظ بهداشت و تمیزی منطقه تناسلی میتواند خطر ابتلا به عفونتهای HPV و سایر عفونتها را کاهش دهد. استفاده از محافظ های جنسی مانند کاندوم نیز میتواند در کاهش خطر انتقال HPV به عنوان عامل ایجاد سرطان رحم مؤثر باشد.
- تغییر سبک زندگی: سبک زندگی سالمی را رعایت کنید، برای مثال داشتن تغذیه سالم و استفاده از مقدار کافی از میوهها و سبزیجات، و فعالیتهای ورزشی منظم می تواند موثر باشد. همچنین ضروری است که از سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر خودداری کنید، زیرا این عوامل میتوانند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهند.
نتیجه گیری
با توجه به شیوع بالای این بیماری در بین زنان مهم ترین توصیه ای که خواهیم داشت این است که حتما در فواصل زمانی مشخصی به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه کنید تا معاینات و بررسی های لازم در بخش دهانه رحم برای شما انجام شود. در این شرایط در صورتی که با بیماری خاصی روبرو باشید روند درمان زودتر آغاز می شود. به میزانی که روند درمان به موقع آغاز شود احتمال موفقیت نتیجه درمان افزایش می یابد.
0 دیدگاه