دکتر شیرین شمس / بیماری های زنان / دانستنی های لازم دوران یائسگی
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

دانستنی های لازم دوران یائسگی

این مرحله از سن آدمی که دارای معنای خاصی در علم طب است، در میان عام به دوره یائسگی موسوم است که در آن مرحله زنان از دوره قاعدگی فارغ گشته و تمام حالات دوران نوجوانی از آنها رخت برمی بندد. این مرحله در زندگی زنان یکی از دوره های مهم تلقی می گردد و در عین مراحل و عوارض یائسگی در زنان برخی ناراحتی ها و مشکلات محسوب می شود .

سن شروع یائسگی

به طور عموم دوره یائسگی از سن 45 سالگی شروع گشته و 5 تا 10 سال به طول می انجامد. از نظر پزشکی شروع دوره یائسگی، خود به منزله پیروی ارگان های جنسی نیز است و زنان در چنین مرحله ای از عمر خود بر واقعیت پیری و کهولت خویش صحه می گذارند. علت بروز چنین مرحله ای کاهش هورمون است.کاهش مقدار تاثیرات و ترشحات هورمونی زمینه را برای ابراز شکایت افراد از فرط ناراحتی و بروز مشکلات فراهم آورده که هر زنی از انتظار کشیدن چنان مرحله ای سخت در عذاب است و هیچ زنی بروز چنین مرحله ای را طالب نمی باشد. زیرا هم تاثیر روانی و هم ناراحتی های جسمانی را بر زن عارض می گرداند. اما ناگفته نماند که می توان بسیاری از ناراحتی های حاصل از دوران یائسگی را با تداوی هورمون های جنسی از بین برد و یا گاهی از داروهای آرام بخش استفاده نمود .

با اینکه با شروع دوران یائسگی قابلیت تولید مثل زن از بین می رود، ولی میل جنسی و فعالیت های نفسانی آن کاهش نمی یابد، حتی گاهی دیده شده است که رو به افزایش نیز نهاده است. زنان یائسه نمی توانند به عنوان مادر شناخته شوند، یعنی قابلیت چنان مرحله ای را ندارند ولی با شروع یائسگی قدرت زنانگی و وضعیت زنانه بودنش از بین نمی رود.

این مرحله در زندگی زنان یکی از دوره های مهم تلقی می گردد و در عین حال مرحله ای نوین از شروع برخی ناراحتی ها و مشکلات محسوب می شود .

در مورد زایمان زودرس بیشتر بدانید.

علائم یائسگی

  • بی نظمی در دوران قاعدگی
  • احساس تب شدید
  • سیخ شدن موها و احساس سوزن سوزن شدن
  • تپش قلب
  • فشار خون
  • سنگینی و دردهای مفصلی و استخوان ها
  • خارش در آلت تناسلی
  • بی خوابی
  • عصبی شدن و حالت خشمگین
  • تشویش و ناراحتی

بی نظمی های قاعدگی در یائسگی

همزمان با شروع دوران یائسگی چنین مشکلی خود را آشکار می سازد. همین که از میزان هورمون زنانگی و تاثیرات آن کاسته می شود، ابتدای امر فاصله های متناوبی که بی نظم می باشند میان دفعات رگل پدید آمده و سپس از مقدار آن کاسته می شود. احتمال دارد در عرض یک ماه دو یا چند دفعه زنی حالات رگل در خود مشاهده نماید ولی تمام اینها زودگذر هستند و ایام رگل خیلی کوتاه تر خواهد شد. گاهی دیده می شود که بی نظمی در دفعات و مقدار قاعدگی در افراد متفاوت است. در برخی از زنان شروع دوران یائسگی و ایجاد بی نظمی در قاعدگی باعث افزایش و یا کاهش مقدار و زمان رگل می شود.

در مورد لابیاپلاستی بیشتر بدانید.

یائسگی زودرس

یائسگی زودرس و مراحل و عوارض یائسگی در زنان قبل از 40 سالگی گفته می شود، زمانی که تخمدان ها ایجاد تخمک را قطع می کنند. که این مورد به علت کاهش سطح استروژن است. وقتی که خانمی به مدت 12 ماه یا یک سال پریود نشود، یائسگی به آن اطلاق می شود. متوسط سن یائسگی 51 سال است. به علت ژنتیک، بیماری یا درمان های طبی مختلف و بیماری زمینه ای، برخی خانم ها زودتر و قبل از 40 سالگی دچار یائسگی می شوند که به آن یائسگی زودرس گفته می شود.

علائم یائسگی زودرس

یائسگی با علائم گر گرفتگی، تغییر مود، تعریق و علائم افسردگی و خستگی زودرس و ناباروری همراه است. علائم یائسگی زودرس و یائسگی مشابه هم هستند. در ادامه به برخی از مهم ترین علائم آن اشاره می کنیم:

  • نا منظمی یا قطع پریود
  • خونریزی هایی که خیلی شدید یا خیلی خفیف تر از قبل باشد.
  • گرگرفتگی به خصوص در قسمت های فوقانی بدن

علائم یائسگی در زنان

این موارد نشانه این است که تخمدان ها فعالیت شان کاهش پیدا کرده است. علاوه بر این علائم برخی خانم ها دچار :

  • خشکی واژن
  • بی اختیاری ادرار
  • تحریک پذیری و افسردگی
  • خشکی پوست، حتی چشم و دهان خشک می شوند.
  • اختلالات خواب
  • کاهش تمایل به روابط جنسی

اگر شما در سن 40 ساگی هستید و دچار مراحل و عوارض یائسگی در زنان شده اید، حتماً به یک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید تا متوجه شوید که علائم مربوط به یائسگی زودرس است یا خیر.

در مورد لابیاپلاستی با لیزر بیشتر بدانید.

یائسگی زودرس در چه افرادی رخ می دهد؟

  • تحت شیمی درمانی یا رادیوتراپی قرار گرفته اند.
  • اختلالات اوتوایمیون یا خود ایمنی در فرد یا افراد خانواده نزدیک او مانند اختلالات تیروئید، کم کاری تیروئید، بیماری لوپوس یا گریوز
  • بیشتر از یک سال در صدد بارداری بوده اید ولی موفق به بارداری نشده اید.
  • یائسگی زودرس در مادر یا خواهر اتفاق افتاده باشد.

تشخیص یائسگی زودرس

ابتدا معاینه فیزیکی و آزمایش خون انجام می گیرد که اختلالاتی مانند بارداری یا اختلالات تیروئید رد شود. بررسی آزمایش و اندازه گیری میزان استروژن خون، کمبود استرادیول که فرمی از استروژن است نشانه آن است که تخمدان ها رو به ضعیف شدن هستند.

سطح استرادیول کمتر از 30 نشانه آن است که شما دچار یائسگی زودرس شده اید. مهم ترین آزمایش برای تشخیص یائسگی FSH است. FSH تخمدان ها را تحریک به تولید استروژن می کند. وقتی تولید استروژن کم می شود FSH رو به افزایش پیدا می کند. وقتی FSH به بالای 40 می رسد به این معناست که شما یائسه شده اید. با کمبود خطر استروژن، پوکی استخوان و استئوپروز، خطر سرطان تخمدان، کولون، بیماری های لثه و دندان و … افزایش می یابد. افرادی که دچار یائسگی زودرس می شوند، به احتمال بیشتری به این بیماری ها مبتلا می شوند.

یائسگی زودرس چگونه درمان می شود؟

آیا یائسگی زودرس درمان دارد؟ آیا می توان این عارضه را متوقف کرد؟ چه راهکارهایی وجود دارد؟ این سوالاتی است که ذهن بسیاری از زنان را درگیر کرده است. حتماً باید تحت نظر پزشک مشابه درمان نازائی قرار بگیرند و درمان های لازم انجام گیرد. ولی آیا ممکن است یائسگی زودرس برگشت پذیر باشد؟ متاسفانه جواب منفی است و قابل برگشت نمی باشد.

پرسش: از 26 سالگی، دچار یائسگی زودرس شدم. از گرگرفتگی زیاد رنج می برم. به جز قرص شیمیایی چه راهی برای درمان وجود دارد که عوارض نداشته باشد؟

پاسخ: یائسگی زیر سن 40 سال را نارسائی تخمدان می گوییم و حتما باید داروهای هورمونی استفاده کنند و حتما درمان شود. برای گرفتن جواب تست نیاز به حدودا یک تا سه هته طول خواهد کشید تا از سلامت فرد اطمینان حاصل شود .

نتیجه گیری

همان طور که گفته شد یائسگی زودرس علائم یکسانی با یائسگی معمول دارد و نیاز است که با این مراحل و عوارض یائسگی در زنان آشنا باشید. به این ترتیب می توان به راحتی در مراحل اولیه این مورد را تشخیص داد. برای تشخیص این عارضه نیاز است که به متخصص زنان در ونک مراجعه شود و آزمایشات لازم انجام گیرد. با بررسی برخی فاکتورها می توان این بیماری را تشخیص داد و راهکارهایی برای درمان و کنترل بیماری پیشنهاد می شود. البته همان طور که گفته شد، درمان قطعی آن وجود ندارد.

برچسب ها:
دکتر شیرین شمس

دکتر شیرین شمس

دكتر شيرين شمس جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، بیش از 12 سال در حوزه تخصصی پزشکی زنان سابقه دارند و در این مدت تجربه های بسیار ارزشمندی را در حوزه جراحی های زیبایی زنان و لیزر درمانی کسب نموده اند. دکتر شمس موفق به دریافت دکتری عمومی در سال 1374 شده اند و مدت 5 سال دوره پزشکی عمومی خود را در حوزه پوست و لیزر به فعالیت مشغول شدند. ایشان با مدرک تخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل شدند و مدت 7 سال در شهر خوزستان به ارائه خدمات درمانی پرداختند. دکتر شمس در حال حاضر با دارا بودن 12 سال سابقه کار، هم اکنون در محدوده ونک شهر تهران و مراکز مختلف درمانی تهران به ارائه انواع خدمات درمانی و به صورت کاملا تخصصی در زمینه زیبایی زنان می پردازند.
مقالات مرتبط
پی ام اس یا سندرم پیش از قاعدگی

پی ام اس یا سندرم پیش از قاعدگی

پی ام اس یا همان سندرم پیش از قاعدگی انواع مختلفی دارد. برای مثال نوعی از پی ام اس با نام پی ام اس مرطوب شناخته شده است. برخی افراد احساس می کنند که در دوران پیش از قاعدگی افزایش وزن پیدا می کنند،...

واکسن گارداسیل

واکسن گارداسیل

واکسن  گارداسیل واکسنی است که به منظور ایجاد ایمنی در برابر بیماری HPV استفاده می شود. این واکسن می تواند به محافظت در برابر انواع مختلفی از ویروس HPV کمک کند. واکسیناسیون علیه این بیماری به...

درمان سرطان سینه

درمان سرطان سینه

سرطان سینه، بیماری  است که به دلیل رشد سلول های بدخیم در غدد پستانی شناخته می شود. سرطان سینه می تواند در مردان و زنان ایجاد شود، اگرچه که زنان حدود 100 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *