دکتر شیرین شمس / بیماری های زنان / کیست بارتولن چیست و چگونه درمان می شود؟
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

کیست بارتولن چیست و چگونه درمان می شود؟

یکی از انواع بیماری ها و عارضه هایی که برای برخی از دختران جوان و نیز زنان متاهل رخ می دهد کیست بارتولن است. این کیست جزء آن دسته از عارضه هایی است که خطرناک نبوده و با اقدامات درمانی ساده ای قابل درمان خواهد بود. در این مقاله با ماه همراه باشید تا پاسخ پرسش های زیر را به طور جزئی و دقیق در اختیار شما قرار دهیم:

  • کیست بارتولن چیست؟
  • کیست بارتولن چرا تشکیل می شود؟
  • روش های درمان کیست بارتولن چیست؟
  • آیا کیست بارتولن خطرناک است؟

غدد بارتولن

در زیر پوست در ناحیه لابیاها غددی به نام بارتولن وجود دارد. بارتولن در بخش های کناری واژن و زیر لابیاها وجود دارند و رحم را احاطه کرده اند. غدد بارتولن به اندازه یک عدس است و بسیار کوچک هستند و این ترشحات تقریبا موکوئیدی از طریق مجرا برای لزج و مرطوب کردن واژن در حین نزدیکی می باشد که  از طریق کانالی وارد واژن می شود.

مایعی که از غدد بارتولن تولید می شود از طریق لوله هایی که به آن ها کانال بارتولن گفته می شود به بیرون تخلیه می شوند. در مواردی که در مسیر این لوله ها کیست هایی تشکیل شود شاهد انسداد در مجاری بارتولن خواهیم بود و در نتیجه غدد بارتولن حالت کیستیک پیدا می کنند.

دربیشتر مواردی که کیست بارتولن وجود دارد احتیاج به جراحی نیست و فقط  توسط پزشک توصیه می شود که مریض در سطل کاسه حاوی آب و بتادین تا یک هفته هر روز و روزی سه چهار بار بشیند وآنتی بیوتیک مصرف کند.

کیست بارتولن

کیست بارتولن به وضعیتی گفته می شود که در مجرایی به نام بارتولن کیست هایی ایجاد می شود و موجب بروز عارضه هایی برای افراد می گردد. در نتیجه با علائم و نشانه هایی همراه است. این کیست ها در صورتی که درمان نشوند و پیشرفت کنند می توانند زمینه ساز بروز شرایط پیچیده ای باشند.

در صورتی که کیست بارتولن رشد کند با درد هایی در بخش های اطراف واژن همراه است. علاوه بر این ها نیز لابیاماژورها دچار تورم می شوند اما صرفاً یکی از لابیاها متورم می شود و بین آن ها عدم قرینگی ایجاد می گردد.

علت کیست بارتولن

دکتر شیرین شمس متخصص زنان و زایمان و نازایی می گوید: علت اینکه چرا این اتفاق می افتد صد در صد معلوم نیست ولی یکی از دلایل ایجاد کیست بارتولن می تواند عفونت های سکشوال باشد یعنی عفونت هایی که از طریق جنسی انتقال پیدا می کند مثل عفونت کلامیدیا یا گنوکوک باشد. چون گاهی اوقات هم می تواند کیستیک باشد احتمال این وجود دارد که از بین برود یا بماند و یا دردی نداشته باشد و بیمار اذیت نشود و فقط یک برجستگی احساس کند ولی گاهی اوقات این کیست عفونی می شود که اصطلاحا می گوییم آبسه بارتولن اتفاق افتاده است  و بیش از حد جداره آن نازک و حساس می شود و در موقع راه رفتن و نزدیکی بیمار را خیلی آزار می دهد.

لابیاپلاستی دکتر شمس

اما به طور کلی مهم ترین علل بروز کیست بارتولن موارد زیر هستند:

  • عفونت
  • تورم لابیاها
  • ترشحاتی با غلظت بالا

این عوامل زمینه را بری انسداد مجاری بارتولن فراهم می کنند و بعد از مسدود شدن کانال های بارتولن زمینه شکل گیری کیست بارتولن ایجاد می گردد. غدد بارتولن در هنگام رابطه جنسی فعالیت های بیشتری دارند و مایعات بیشتری تولید می کنند. این مایعات مهم ترین نقشی که در هنگام رابطه جنسی دارند این است که بخش های بیرون واژن مرطوب می کنند و باعث می شوند که عمل دخول دردناک نباشد.

از سوی دیگر این کیست ها در هنگام رابطه جنسی بزرگ تر می شوند و دلیل آن این است که ترشحات مایعات در زمان برقراری رابطه جنسی افزایش پیدا می کند.

عوامل زمینه ساز بروز کیست بارتولن

افراد زیر به دلیل شرایطی که دارند بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به کیست بارتولن هستند:

  • زنانی که جوان هستند و فعالیت های جنسی زیادی دارند که به اصطلاح به آن ها فعال جنسی می گویند.
  • دختران و زنانی که تاکنون باردار نشده اند
  • دختران و زنانی که یک بارداری یا زایمان سزارین یا طبیعی داشته باشند.

علائم و نشانه های کیست بارتولن

علائمی که در اثر کیست بارتولن ایجاد می شود در مراحلی است که این توده ها بزرگ شده اند و پیشرفت کرده اند. بنابراین کیست های کوچک موجب بروز هیچ علامتی در فرد نمی شود.

علائم این بیماری در صورتی که کیست ها عفونی نشده باشند:

  • ایجاد توده در واژن که با درد همراه است
  • قرمز شدن و متورم شدن واژن
  • احساس درد و ناراحتی در هنگام برقراری رابطه جنسی

زمانی که کیست بارتولن با عفونت هایی همراه باشد نشانه های زیر ظاهر می شوند:

  • دردی که به تدریج افزیش پیدا می کند و شدید تر می شود
  • تخلیه شدن بخشی مایع از داخل کیست
  • تب کردن

درمان کیست بارتولن

در صورتی که زنان به این عارضه دچار شده باشند برای درمان این عارضه می توانند با استفاد از انواع آنتی بیوتیک برای درمان کیست بارتولن استفاده کرد. اما به طور کلی زنانی که کمتر از 40 سال داشته باشند و کیست های ایجاد شده مشکل خاصی را برای افراد ایجاد نکرده باشد روش درمانی خاصی برای آن انجام نمی شود.

مهم ترین اقدامی که می توانید در جهت درمان کیست بارتولن انجام دهید نشستن در وان پر از آب است که با انجام آن در روز و به تعداد دفعات 3 یا 4 بار می تواند در جهت بهبودی محل کیست ها نقش مثبتی داشته باشد.

آنتی بیوتیک برای کیست بارتولن

در اینگونه موارد حتما آبسه باید به صورت اورژانس تخلیه شود. در بیشتر مواردی که کیست بارتولن وجود دارد احتیاج به جراحی نیست و فقط  توسط پزشک توصیه می شود که مریض در سطل کاسه حاوی آب و بتادین تا یک هفته هر روز و روزی سه چهار بار بشیند وآنتی بیوتیک مصرف کند. ممکن است که این کیست خود به خود از بین برود و به صورت نرمال در بیاید.

جراحی کیست بارتولن

پزشک در مواردی که شدید تر است Duct ya majra مخصوص قرار می دهد. در داخل همان قسمت برش کوچکی داده می شود و یک Canula مجرا باز می شود که آن ناحیه که کیستیک شده ترشحات خالی شود و بیمار به وضعیت قبلی برگردد. در صورتی که کیست شدید باشد و بیمار اذیت شود و با این موارد درمان نمی شود ،دو راه جراحی وجود دارد :

یک راه این است که پزشک قسمتی که انسداد پیدا کرده است را باز می کند و پوست به اطراف دوخته می شود که اصطلاحا مارسوپیالیزیشن انجام شده که عمل خیلی شایعی نیز می باشد.

در برخی موارد که عود پیدا کرده باشد و با این روش ها درمان نمی شود ،باید کیست به طور کامل برداشته شود که اگر کرونیک شده باشد و برگردد و بیمار اذیت شود توصیه می شود که نمونه برای بیوپسی فرستاده شود. بنابراین همانطور که گفته شد کیست بارتولن موضوع خطرناکی نیست و به راحتی و در حدود نیم ساعت عمل انجام می شود و عمل بسیار ساده ایی است و قابل درمان می باشد و عارضه ایی است از عفونت های ترنسکشوال یعنی تناسلی به شمار می رود.پس باید مراقبت های لازم انجام شود و به محض مشاهده عفونت یا ترشح غیر طبیعی یا بوی نامطبوع ویا خارش به پزشک متخصص مراجعه کرده و درمان های لازم را انجام دهیم که این مشکلات پیش نیاید هر چند که این بیماری قابل درمان می باشد.

کیست-بارتولن
کیست-بارتولن

روش های پیشگیری از بروز کیست بارتولن

راهکارها و روش های مخلتفی وجود دارد که می توان با انجام آن ها از بروز این عارضه پیشگیری کرد. مهم ترین این راهکار ها:

  • در هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید تا عفونت ها در هنگام رابطه جنسی منتقل نشود.
  • مراجعه به بهترین متخصص زنان برای انجام بررسی ها و معاینات دقیق در نواحی واژینال برای آگاهی از وضعیت دستگاه تناسلی: در صورتی که مشکلاتی در این نواحی ایجاد شده باشد با تشخیص به هنگام می توان از روند پیشروی مشکل جلوگیری کرد و درمان به موقع از بروز انواع پیامد های منفی پیشگیری می کند.
  • رعایت بهداشت فردی در هنگام استفاده از حمام و دستشویی برای پیشگیری از جلوگیری از انواع عفونت هایی که به بدن منتقل می شود.

نتیجه گیری

در طول مقاله مهم ترین و ضروری ترین اطلاعاتی که باید در زمینه کیست بارتولن داشته باشید را در قالب بخش های مختلفی در اختیار شما قرار داریم.

امیدواریم در صورتی که با این عارضه روبرو هستید در اولین فرصت با بهترین متخصص زنان و زایمان مشورت داشته باشید و بعد از این که معاینات و بررسی های لازم را در ناجیه واژینال پشت سر گذاشتید بهترین روند درمانی برای بهبود وضعیت شما انجام شود.

خوش بختانه همانطور که گفته شد این عاراضه خطر چندانی در پی ندارد و می توانید با تشخیص به موقع با اقدامات ساده ای به درمان این عارضه بپردازید.

برچسب ها:
دکتر شیرین شمس

دکتر شیرین شمس

دكتر شيرين شمس جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، بیش از 12 سال در حوزه تخصصی پزشکی زنان سابقه دارند و در این مدت تجربه های بسیار ارزشمندی را در حوزه جراحی های زیبایی زنان و لیزر درمانی کسب نموده اند. دکتر شمس موفق به دریافت دکتری عمومی در سال 1374 شده اند و مدت 5 سال دوره پزشکی عمومی خود را در حوزه پوست و لیزر به فعالیت مشغول شدند. ایشان با مدرک تخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل شدند و مدت 7 سال در شهر خوزستان به ارائه خدمات درمانی پرداختند. دکتر شمس در حال حاضر با دارا بودن 12 سال سابقه کار، هم اکنون در محدوده ونک شهر تهران و مراکز مختلف درمانی تهران به ارائه انواع خدمات درمانی و به صورت کاملا تخصصی در زمینه زیبایی زنان می پردازند.
مقالات مرتبط
کیست تخمدان و هر آنچه درباره آن باید بدانید

کیست تخمدان و هر آنچه درباره آن باید بدانید

کیست تخمدان در خانم ها، ممکن است به دلایل مختلفی بروز کند. به علاوه این بیماری به دسته ها و انواع مختلفی تقسیم می شود که کسب اطلاعات کافی در خصوص هر یک از آن ها لازم و ضروری است. بیمارانی که به این...

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم یا سرویکس یکی از انواع بیماری های شایع در بین زنان است. دهانه رحم در بخش پایانی رحم و در ناحیه لگنی زنان قرار دارد و موجب اتصال رحم به واژن می شود. سرطان دهانه رحم یا سرطان رحم، یک...

جراحی فیبروم رحم 100% تضمینی

جراحی فیبروم رحم 100% تضمینی

جراحی فیبروم رحم عبارت است از درمان رشد غیر طبیعی و بیش از اندازه بافت های رحم در بانوان که در بازه های سنی 25 تا 40 سالگی، اتفاق می افتد.  فیبروم رحم در واقع، غده های غیر سرطانی هستند که بافت...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

8 دیدگاه ها
  1. سلام وقتتون بخیر،من ۲۰سالمه ومجردم وتاحالا هیچ رابطه ای نداشتم اما به مدت چند ساله که یه توده زیر دهانه واژنم احساس میکنم که اوایل به بزرگی الان نبود اما الان به قدری بزرگ شده که کل ورودی دهانه رحممو گرفته وچیزی که فقط به چشم دیده میشه اندازه ای حدود بندانگشت کوچیکه،وبه داخل هم رفته اما نمیددنم تاکجا،واینکه روش دون دونه وسفید رنگم هست،میخواستم بدونم که این کیسته؟پولیپه؟یا چیز دیگس،ممنون میشم جواب بدید،خیلی نگرانم

    پاسخ
    • با سلام شما باید مورد بررسی و آزمایش قرار بگیرید تا بتوان در مورد مشکل اعلام نظر نمود

  2. ممنون از توضیحاتتون
    من تو یه مقاله از الفاکافه خوندم قهوه برای جلوگیری از کیست بارتولن کمک میکنه
    درسته؟

    پاسخ
    • با سلام. ممکن است موثر باشد. اما روشی ایمن نیست. حتما باید شرایط شما بررسی شود و با توجه به شرایط شما روش های پیشگیری اعلام می شود

  3. خانم دکتر شیرین شمس عزیز مرسی از توضیحات کاملتون. من واقعا از خوندن مطالب سایت شما و همچنین سایت خانم دکتر مونا کوچک پور لذت میبرم؛‌خیلی راحت آدم میفمه چی گفتین و جواب همه سوالا هم میدین. خییییلی مررررسی

    پاسخ
    • با سلام همیشه سلامت و زنده باشید

  4. سلام مادر من چندروزیه که زیر شکم سمت چپ درد شدیدی دارد سونگرافی کیست بارتولین را نشان میده مادر من۵۱سالشه تو این سن جراحی خطر نداره برا مادرم؟

    پاسخ
    • با پزشکتون مشورت کنید و شرایط رو براشون توصیح بدید

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *