دکتر شیرین شمس / بیماری های زنان / پلاسما و کاربرد آن برای زنان
مدت زمان مطالعه ۱۰ دقیقه

پلاسما و کاربرد آن برای زنان

بافت واژن و پوست این ناحیه همواره به نحوی است که به مرور زمان تغییر می کند. دچار خشکی، افتادگی، چین و چروک و … می شود. به علاوه ممکن است ضایعاتی نیز در آن ایجاد شود که اگر به موقع برای درمان آن ها اقدام نشود، آسیب های جدی برای فرد ایجاد کنند. یکی از روش هایی که در این زمینه امروزه بسیار کاربردی شده است، پلاسما تراپی است که در ادامه به آن می پردازیم.

پلاسما چیست؟

دکتر شمس متخصص زنان
توضیحات دکتر شیرین شمس در رابطه با چیستی پلاسما

پلاسما قسمت چهارم ماده است. ماده از قسمت جامد، مایع گاز تشکیل شده است اما یک قسمت چهارم ماده وجود دارد که الکترون هایی با بار منفی و تعداد زیاد در آن وجود دارند. این الکترون ها انرژی بسیار زیادی دارند که در مصارف مختلف، کاربردی هستند.

این پلاسما در طبیعت به صورت نرمال و روتین وجود دارد. انرژی زیادی که هنگام رعد و برق و صاعقه همراه با نور، آزاد می شود به علت انرژی بالا و الکترون های با بار منفی است. در حقیقت پلاسما است که باعث این تغییرات و آزاد شدن انرژی می شود.

مثالی دیگر آلودگی هوا است. آلاینده های هوا معمولا دارای بار مثبت هستند. زمانی که باران می بارد به دلیل وجود پلاسما و بار منفی که دارد، هوا کاملا تمیز می و آلودگی آن نیز برطرف می شود.

در مناطق استوایی و آفریقایی می دانیم که گرمای زیادی وجود دارد. علاوه بر آن تاریک نیز است و در جنگل ها درختان دارای برگ های فراوان و مرطوبی هستند که در شرایط عادی همگی باعث افزایش عفونت های قارچی می شوند. اما در این مناطق، عفونتی نداریم، هوا کاملا مطبوع است و رشد برگ ها و درخت ها حس بسیار خوبی به انسان القا می کند که در اثر وجود پلاسما در طبیعت است.

پس از تحقیق و پژوهش های متعدد، اخیرا کشف کرده اند که در مصارف پزشکی نیز می توان از این بعد ماده یعنی پلاسما استفاده کرد که بسیار مهم و کاربردی است.

انواع پلاسما

پلاسما را می توان به چند نوع تقسیم بندی کرد:

پلاسمای گرم

پوست بافتی بیولوژیک دارد. اختلاف پتانسیلی که بین هندپیس و پوست قرار می گیرد، هوایی که بین هندپیس دستگاه و پوست وجود دارد را یونیزه می کند. سپس تحت تاثیر انرژی بالا قرار می گیرد، بار منفی گرفته و تبدیل به اوزون می شود تا بتواند با انرژی بالا بر روی ناحیه هدف تاثیرگذار باشد.

همانطور که می دانید الکترون ها در نوک هر جنس مثلا نوک الکترود جمع می شوند و بعد به بافت هدف انتقال پیدا می کنند. اگر شما خال، زگیل یا ضایعه ای داشته اید، لابیاپلاستی کرده باشید، نامنطمی، کک و مک، ملاسما و … در پوست داشته باشید، می توانید از پلاسما که قابل تنطیم به درجات مختلف است، استفاده کنید. همچنین در مواقعی که در قسمت هایی از پوست چروک خوردگی و بافت اضافی وجود دارد مانند:

  • پشت پلک که برجسته هست و باید پوست اضافی برداشته شود؛
  • در ناحیه لابیا که پوست اضافی وجود دارد و باید برداشته شود؛
  • نواحی از لابیاماژور که دارای تیرگی، چروک خوردگی و پوست اضافی است؛
  • لابیامینور بزرگ است و برای کوچک و زیباتر شدن نیاز به جمع کردن لابیامینور باشد؛

می توان بدون نیاز به جراحی و تنها با استفاده از پلاسمای گرم، درمان را انجام داد.

پلاسمای سرد

معمولا همراه با گازهای مختلف مانند هلیوم است که امروزه خوشبختانه در دسترس بهترین متخصص زنان و زایمان در تهران نیز قرار دارد. از هلیوم برای رفع التهابات ناشی از بخیه، عدم ترمیم بافت و … می توان استفاده کرد. این نوع از پلاسما کمک زیادی به رفع تورم هماتوم، تنظیم شدن و برگرداندن بافت می کند. =افرادی که لیزر و پلاسما انجام داده و در ناحیه مربوطه دچار قرمزی و خارش شده اند، با قرار دادن مقداری هلیوم بر روی ناحیه مورد نظر می توانند این موارد را کاملا برطرف کرده و در وضعیت ثابتی قرار گیرند. هلیوم حتی برای افرادی که با لیزر صورت نیز دچار تورم شده و نمی توانند فعالیت های روتین خود را انجام دهند نیز مناسب است.

اوزون

هندپیس هچنین یک قسمت اوزون نیز دارد که میزان آن بیشتر بوده که ضدعفونی کننده بسیار قوی و دومین آنتی اکسیدان قوی در طبیعت است. برای استریل کردن محیط جراحی قبل و حین جراحی ها می توان از آن استفاده کرد. حتی برای ضدعفونی کردن محیط جراحی بین دو مریض نیز می توان از اوزون استفاده کرد.

از دیگر موارد استفاده از اوزون می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • ضدعفونی کردن فرد مبتلا به عفونت و درمان موضعی آن؛
  • نواحی عفونی و ملتهب؛
  • نواحی که به راحتی نمی توانند تحت تاثیر آنتی بیوتیک قرار گیرند؛
  • اشخاصی که قسمت هایی از بدنشان مانند پای دیابتی، عفونی و ملتهب بوده ولی عروق خوبی ندارند که بتوانند از آنتی بیوتیک استفاده کنند؛
  • کسانی که مشکل معده دارند؛
  • افرادی که زخم دارند و می خواهند رد اسکارشان سریع تر بهبود یافته و عفونی نشود.

قسمت دیگری داره که دارای پوششی است که حالت عایق دارد و به عنوان DBD plasma (dielectric barrier discharge) شناخته می شود. در حقیقت پوششی که روی آن است از ایجاد گرما و اختلاف درجه حرارت جلوگیری می کند. در عین حال به صورت غیر مستقیم روی بافت تاثیر گذاشته و خودش مقداری اوزون تولید می کند که بدون ایجاد گرما، مشکل و یا دردی برای فرد باعث ضدعفونی کردن بافت می شود. همچنین خونرسانی بافت را نیز افزایش می دهد. از همین رو برای عفونت ها به خصوص عفونت های ویروسی مثل HPV، تبخال تناسلی، هرپس، زگیل های تناسلی، عفونت های قارچی، عفونت های باکتریال مکرر و حتی برای افزایش خونرسانی و رفع چروک در افرادی که دچار واژینیت آتروفیک هستند، بسیار مناسب است.

تعداد جلسات لازم برای پلاسما تراپی

پلاسماتراپی واژن

تعداد دفعات تکرار پلاسماتراپی بسته به نوعش برای هر فرد متفاوت است. اگر از پلاسمای گرم برای از بین بردن ضایعه ای استفاده شود، معمولا یک نوبت یا نهایتا دو نوبت کفایت می کند تا ضایعات به صورت کامل برطرف شوند.

در مواردی که از پلاسمای گرم برای از بین بردن پوست اضافی و چروک ها در لابیاماژور، لابیامینور و سایر بخش ها استفاده می شود، معمولا سه نوبت با فاصله 3 ماه یک بار کافی است یا ماهی یک بار که بسته به نوع پوست و وضعیت شخص متفاوت خواهد بود.

استفاده از اوزون تراپی معمولا 3 تا 4 نوبت نیاز دارد که به فاصله هر هفته تا 10 روز یک بار باید انجام پذیرد.

دکتر شیرین شمس:

“معمولا من به مریض ها DBD پلاسما را که حالت dielectric barrier discharge هست و باعث ضدعفونی کردن، از بین بردن عفونت های ویروسی و پیشگیری از عود تبخال هرپس یا hpv میشه رو توصیه می کنم. همچنین برای افرادی که حساسیت های مزمن و عفونت های قارچی مکرر دارند هم بسیار کمک کننده است. من تقریبا 4 نوبت را به فاصله هر دو هفته 1 بار و بعد بر اساس وضعیت بیمار فواصل رو تنظیم می کنم که ممکنه به چند نوبت نیاز داشته باشند. نتایج بسیار خوبی داشتیم. حتی برای مریض هایی کهDBD plasma  انجام دادیم بعد از یه مدت hpv رو براشون چک کردیم، حتی تا 3 نوبت و دیدیم که کاملا منفی شد، از عود ویروس پیشگیری شد و ویروس ها کلا خاموش شدن.

افرادی که هرپس و زخم های تاولی دارند که همواره عود کرده و قابل پیشگیری نیست رو هم بعد از چند نوبت انجام DBD دیدیم که دیگه پیشرفتی نداشتن. تقریبا بیمارانی داشتیم که تا دو سال عود نداشتن و شرایطشون بدون مصرف دارو، ثابت بوده.

از همین رو خیلی خوشحالم که تونستیم در این موارد به مریض ها کمک شایان و ارزنده ای رو داشته باشیم.”

در مورد هلیوم نیز ممکن است یک نوبت یا 3 الی 4 نوبت کفایت کند که بسته به وضعیت التهاب، زخم، تورم و تغییری که باید در بافت ایجاد شود، تعیین می گردد. جالب اینجاست که حتی بیماری که همین الان بخیه شده باشد نیز می تواند از هلیوم استفاده کند و بافت هدف او به سرعت ترمیم یابد.

افرادی که اختلال سیستم ایمنی دارند، نقایص عروقی دارند، مشکلاتی دارند که ترمیم در آن ها آهسته تر انجام می شود و یا رد اسکار برای آن ها باقی می ماند، می توانند با کمک هلیوم خیلی قوی این اسکارها و حتی استریای قدیمی و حالت ترک خوردگی و نامنظمی پوست را کاملا برطرف کنند.

مزایای پلاسماتراپی واژن

در مورد DBD plasma نکته ای که باید بگوییم این است که معمولا باید هم در قسمت های داخلی و هم خارجی واژن صورت گیرد. نکته جالب تر در مورد DBD این است که حتی اگر شخص دارای زخم های فعال هرپسی و تاول مانند و دردناک باشد که هیچ اقدامی موجب تشکین آن ها نشود، پلاسماتراپی DBD باعث از بین رفتن درد و درمان خشکی واژن و ضایعات می شود و هیچ خطری نیز نخواهد داشت. این ویژگی برای افراد بسیار کمک کننده است. زیرا تا به حال می گفتیم تنها باید از اسیکلوویر استفاده کنند. اما به این وسیله می توانند مرحله حاد را پشت سر بگذارند، از عود بیماری در مرحله مزمن، فعال شدن ضایعات و همگن و هماهنگ شدن ویروس ها جلوگیری کنند.

نتایج خیلی خوبی از این روش درمانی حاصل شده است. برای بیمارانی با شرایط زیر می توان از انواع پلاسما برای رفع مشکلات استفاده کرد و وضعیت بدن رو در شرایط ثابتی قرار داد. همچنین برای کمک به تقویت عضلات هم می تواند بسیار کمک کننده باشد.

  • ترشحات بدبوی غیراختصاصی دارند؛
  • از ترشحات خیلی زیاد رنج می برند و مرتب مجبور به تعویض لباس زیر خود هستند؛
  • حین مقاربت اذیت می شوند و تنها با مصرف آنتی بیوتیک به صورت موقتی بهبود می یابند؛
  • افرادی که شلی کف لگن دارند.

آیا اثر پلاسماتراپی واژن دائمی است؟

مدت زمان ماندگاریی اثر پلاسماتراپی بستگی به این دارد که چه اقدامی، روی چه بافتی و با استفاده از چه نوع پلاسمایی انجام می شود. اگر از پلاسمای گرم برای از بین بردن ضایعات و با استفاده از حالت برش و جراحی استفاده شود، طبیعتا اثر درمان، دائمی است و دیگر نیاز به تکرار نخواهد داشت. نهایتا 6 ماه بعد مجدد چک می شود که ضایعات وجود دارد یا خیر اما معمولا نیاز به تکرار نیست.

اگر از انواع دیگر پلاسما برای کاهش عفونت ها و از بین بردن عود آن ها استفاده گردد، بهتر است هر 3 الی 6 ماه یک بار این کار تکرار شود. این اقدام باعث ضدعفونی و استریل شدن بافت هدف شده، خاطرمان از بابت مریضی آسوده می شود و از عود بیماری نیز پیشگیری می گردد.

کاربردهای پلاسماتراپی

در بسیاری از موارد می توان از پلاسما استفاده کرد که به شرح زیر است:

  • ضایعات کوچکی در پوست ایجاد می کند؛
  • کلاژن سازی پوست را تحریک کرده و از بروز چروک خوردگی ها جلوگیری می کند؛
  • علاوه بر اینکه پوست اضافی برداشته می شود چروک های ریز و سطحی هم کاملا از بین رفته و کاهش می یابد؛
  • لکه ها و تیرگی ها کاملا بهبود پیدا می یابند؛

در تمامی این موارد بیمار باید هر 3 تا 6 ماه یک بار معاینه شود تا مطمئن شود که بیماری خاصی ندارد.

آیا پلاسماتراپی نیاز به مراقبت های خاصی دارد؟

به طور کلی پس از انجام پلاسما ممنوعیت خاصی وجود ندارد و با رعایت نکات زیر می توانید نتیجه ای مطلوب برای خود به ارمغان آورید.

  • استفاده از یک کرم محافظت کننده مانند پماد اکسید دوزنگ
  • شستشو با آب خنک
  • استفاده از کمپرس یخ
  • مقاربت و اقدامات دیگر 1 هفته بعد پلاسماتراپی مانعی ندارد.

ممانعت خاص دیگری ندارد مگر در شرایط خاص که پزشک، توضیحات لازم را می دهد.

برچسب ها:
دکتر شیرین شمس

دکتر شیرین شمس

دكتر شيرين شمس جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، بیش از 12 سال در حوزه تخصصی پزشکی زنان سابقه دارند و در این مدت تجربه های بسیار ارزشمندی را در حوزه جراحی های زیبایی زنان و لیزر درمانی کسب نموده اند. دکتر شمس موفق به دریافت دکتری عمومی در سال 1374 شده اند و مدت 5 سال دوره پزشکی عمومی خود را در حوزه پوست و لیزر به فعالیت مشغول شدند. ایشان با مدرک تخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل شدند و مدت 7 سال در شهر خوزستان به ارائه خدمات درمانی پرداختند. دکتر شمس در حال حاضر با دارا بودن 12 سال سابقه کار، هم اکنون در محدوده ونک شهر تهران و مراکز مختلف درمانی تهران به ارائه انواع خدمات درمانی و به صورت کاملا تخصصی در زمینه زیبایی زنان می پردازند.
مقالات مرتبط
پی ام اس یا سندرم پیش از قاعدگی

پی ام اس یا سندرم پیش از قاعدگی

پی ام اس یا همان سندرم پیش از قاعدگی انواع مختلفی دارد. برای مثال نوعی از پی ام اس با نام پی ام اس مرطوب شناخته شده است. برخی افراد احساس می کنند که در دوران پیش از قاعدگی افزایش وزن پیدا می کنند،...

واکسن گارداسیل

واکسن گارداسیل

واکسن  گارداسیل واکسنی است که به منظور ایجاد ایمنی در برابر بیماری HPV استفاده می شود. این واکسن می تواند به محافظت در برابر انواع مختلفی از ویروس HPV کمک کند. واکسیناسیون علیه این بیماری به...

درمان سرطان سینه

درمان سرطان سینه

سرطان سینه، بیماری  است که به دلیل رشد سلول های بدخیم در غدد پستانی شناخته می شود. سرطان سینه می تواند در مردان و زنان ایجاد شود، اگرچه که زنان حدود 100 برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *