پی ام اس یا همان سندرم پیش از قاعدگی انواع مختلفی دارد. برای مثال نوعی از پی ام اس با نام پی ام اس مرطوب شناخته شده است. برخی افراد احساس می کنند که در دوران پیش از قاعدگی افزایش وزن پیدا می کنند، احساس نفخ و تجمع مایع در شکم، لگن، اندام ها مخصوصاً در سینه ها دارند و سینه ها حساس می شوند. بعضی از افراد هم نوع سندرم پیش از قاعدگی آن ها متفاوت است و ویار به غذاهای خاص پیدا می کنند. آیا افرادی که مراجعه می کنند بیان می کنند که دچار عصبانیت و پرخاشگری یا افسردگی می شوند. دکتر شمس عقیده دارند که در افراد مختلف این علائم به صور مختلفی خود را نشان می دهد. کسانی که مشکلات خلق و خو دارند قبل از قاعدگی این اختلالات را بیشتر تجربه می کند و یا افرادی که تمایل به افسردگی و گوشه نشینی دارند یا گریه می کنند، در این ایام این عواطف و حالت ها را بیشتر احساس می کنند. افرادی که استرسی و عصبی و پرخاشگر هستند، این علائم را در دوران پی ام اس بیشتر تجربه می کنند. اختلالات گوارشی را نمی توان به طور حتم بیان کرد. ولی در برخی افراد دیده شده است که در دوران پیش از قاعدگی اسهال یا یبوست را تجربه می کنند.
علت ایجاد پی ام اس
علت ابتلا به پی ام اس نامشخص است.
علل احتمالی یا عوامل مؤثر عبارتند از
- عوامل غدد درون ریز متعدد به عنوان مثال، هیپوگلیسمی، سایر تغییرات در متابولیسم کربوهیدرات، هیپرپرولاکتینمی، نوسانات در سطوح استروژن و پروژسترون در گردش، پاسخ های غیر طبیعی به استروژن و پروژسترون، آلدوسترون اضافی یا هورمون ضد ادراری [ADH])
- استعداد ژنتیکی
- کمبود سروتونین
- احتمالاً کمبود منیزیم و کلسیم
استروژن و پروژسترون می توانند باعث احتباس گذرا مایع شوند، همچنین آلدوسترون اضافی یا ADH می تواند باعث احتباس مایع شود. گمان میرود کمبود سروتونین به این دلیل کمک میکند که زنانی که بیشتر تحت تأثیر PMS هستند سطوح سروتونین پایینتری دارند و به دلیل اینکه مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) که سروتونین را افزایش میدهند، گاهی اوقات علائم PMS را تسکین میدهند.
علائم پی ام اس
نوع و شدت علائم PMS در زنان مختلف و از سیکلی به سیکل دیگر متفاوت است. علائم معمولاً در طول 5 روز قبل از قاعدگی شروع می شود و در عرض چند ساعت پس از شروع قاعدگی پایان می یابد. علائم ممکن است در طول استرس یا قبل از یائسگی شدیدتر شوند. در زنان یائسه، علائم ممکن است تا بعد از قاعدگی ادامه داشته باشد.
شایع ترین علائم تحریک پذیری، اضطراب، بی قراری، عصبانیت، بی خوابی، مشکل در تمرکز، بی حالی، افسردگی و خستگی شدید است. احتباس مایعات باعث ادم، افزایش وزن گذرا و پری و درد سینه می شود. سنگینی یا فشار لگن و کمردرد ممکن است رخ دهد.
سایر علائم غیراختصاصی ممکن است شامل سردرد، سرگیجه، سنکوپ، تپش قلب، یبوست، حالت تهوع، استفراغ و تغییر در اشتها باشد. آکنه و نورودرماتیت نیز ممکن است رخ دهد.
اختلالات زیر ممکن است در حین بروز علائم PMS بدتر شوند. آنها شامل موارد زیر است:
- اختلالات پوستی
- مشکلات چشمی (مثلاً ورم ملتحمه)
- اختلالات تشنجی (افزایش تشنج)
- اختلالات بافت همبند
- اختلالات تنفسی (به عنوان مثال، آلرژی، عفونت)
- میگرن
- اختلالات خلقی (مانند افسردگی، اضطراب)
- اختلالات خواب (مانند بی خوابی، پرخوابی)
در مورد زایمان سزارین بیشتر بدانید.
عوارض پی ام اس
در ادامه برخی عوارض مهم که در نتیجه پی ام اس ظاهر می گردد، آورده شده است:
اختلالات گوارشی و پی ام اس
اختلالات گوارشی و اختلالات اشتها در افراد متفاوت است ولی علائمی که در 90 درصد از افراد ( حتی افرادی که پی ام اس ندارند ) مشترک است شامل درد پستان ها، احساس تجمع مایعات، احساس نفخ شکم و افزایش وزن است. مهم ترین نکته این است که پی ام اس می تواند وجود داشته باشد و ما توصیه هایی به افراد می کنیم ولی اگر پی ام اس شدید باشد و در حدی باشد که جلوی کار و فعالیت فیزیکی اش را بگیرد، اختلال شدیدی ایجاد کند و نیاز به دارودرمانی داشته باشد، این مورد را PMDD می خوانند که مورد شدیدتر است و نیاز به مراجعه به متخصص زنان و انجام اقدامات درمانی است.
در مورد لابیاپلاستی با لیزر بیشتر بدانید.
سندرم پیش از قاعدگی یا پی ام اس و بیماری های زمینه ای
شما موافق هستید که بیمارانی که برای علائم پی ام اس مراجعه می کنند شاهد تشدید علائمی هستند که از لحاظ جسمی و روحی داشتند. بنابراین بیمارانی که مراجعه می کنند مورد بررسی قرار می گیرند و بیماری های زمینه ای مانند افسردگی در آن ها بررسی می شود. و در حال حاضر اختلالات پی ام اس باعث تشدید این علائم می شوند. برخی از بیماران اظهار دارند که افسردگی دوره ای دارند.
ما افسردگی دوره ای به این معنی که در ماه یک هفته فردی افسرده باشد و اسم آن را بگذاریم افسردگی دوره ای، نداریم. بسیاری از بیماران به همین دلیل از مراجعه به پزشک برای درمان افسردگی خودداری می کنند. اختلالی که در زندگی آن ها اتفاق می افتد به این صورت است و خود بیمار برداشت می کند که دلیل افسردگی یا اضطراب به دلیل پی ام اس است. آیا این افراد به صورت زمینه ای اضطراب یا افسردگی دارند و یا صرفاً به صورت دوره ای آن ها احساس می کنند.
دکتر شمس بر این باورند که طبق بررسی هایی که انجام شده است، علل بروز پی ام اس مورد بررسی قرار گرفته است. بیشتر علت بروز پی ام اس ناشناخته است. ولی علل دیگری را بررسی کردند. اختلالات هورمونی مسلماً بر این اختلال تاثیر می گذارد. برای مثال تغییرات سروتونین کاهش پیدا می کند و شخص تمایل به افسردگی پیدا می کند. یکی از علت هایی که خیلی جالب بوده است، افسردگی شناخته نشده است.
یعنی ممکن است علت پی ام اس افسردگی شناخته نشده باشد. به بیان دیگر شخص به افسردگی مبتلا است ولی این افسردگی شناخته نشده است. ولی با بروز علائم فرد بیمار مراجعه می کند و با تغییرات سبک زندگی، کاهش مصرف نمک و مصرف مکمل های ویتامین دی یا کلسیم ، پرهیز از قهوه و شیرینی جات و شکلات، باز هم علائم پی ام اس بهبود نمی یابد و باز هم افسردگی وجود دارد. در این موارد فرد لازم است که تحت درمان دارویی قرار بگیرد.
در مورد لابیاپلاستی بیشتر بدانید.
نقش ژنتیک در ایجاد سندرم پیش از قاعدگی
در مطالعات به این نتیجه رسیدند که ژنتیک و عامل محیطی مشترک نقش مهمی در سر درد در این دوران و بروز پی ام اس و پی ام دی دی دارد. در دوقلوهای همسان یا بین خواهر و مادر این عارضه بیشتر خود را نشان می دهد.
دکتر شمس بر این باورند که ژنتیک در سندرم پیش از قاعدگی یا پی ام اس تاثیر دارد. معمولاً در بین افرادی که سابقه دیسمنوره در حین قاعدگی یا پی ام اس قبل از پریود در بین افراد خانواده به خصوص مادر وجود داشته است، احتمال پی ام اس بیشتر است. ولی در کنار ان عوامل محیطی هم نقش مهمی بازی می کنند. در گذشته بر این باور بودند که در صورتی که مادر یا خاله فرد سابقه پی ام اس داشته باشد، حتماً خود شخص هم این عارضه را دارد.
ولی امروز به این نتیجه رسیدند که عوامل محیطی هم می تواند این مورد را به میزان زیادی تحت تاثیر قرار دهد. به خصوص نوع رژیم غذایی، تغذیه، لایف استایل و عوامل محیطی دیگر می تواند بر پی ام اس نقش داشته باشد. برای مثال افرادی که آرام تر هستند، غذاهای تازه مصرف می کنند، لایف استایل مناسب تری دارند حتی با اینکه ژنتیک قوی داشتند، پی ام اس دیده نشده است. بر عکس در افرادی که هیچ ژنتیکی در این زمینه نداشند ولی با وجود برخی عوامل محیطی و رژیم غذایی ناسالم و لایف استایل نا مناسب یا چاقی یا استرس، پی ام اس بیشتر خودش را نشان می دهد و فرکانس بیشتری دارد. و حتی در مواردی دیده شده است که به پی ام دی دی منجر می شود.
پی ام اس در دختران نوجوان
بنابراین هم عوامل محیطی و هم ژنتیک نقش دارند ولی امروزه به این سمت می رویم که بهتر می توان با عوامل بیرونی این عارضه را کنترل کنیم و از بین ببریم. در دختر خانم هایی که هنوز پریود نشدند این نکته را به خاطر داشته باشند. در دو تا سه سال اول یا حتی پنج سال اول شروع پریود، دیسمنوره و پی ام اس به آن شکل معنایی ندارد. چون هنوز تخمک گذاری اتفاق نمی افتد و تغییرات هورمونی اتفاق نمی افتد. دختر خانم هایی که می بینیم در سال های اول شروع پریود برای بررسی علائم پی ام اس مراجعه می کنند.
مشخص است که از لحاظ روحی انقدر توسط خانواده به وی تلقین کردند و آماده شده است که فرد فکر می کند این عارضه حتماً وجود دارد. بنابراین روی این قضیه باید کار کرد. برای مثال می توان گفت که اصلاً این قضیه وجود ندارد یا حتی در صورتی که در فرد وجود دارد می توان با تغییراتی که ذکر کردیم، این علائم را به صفر رساند و از بین برد. نگرش خود به این اختلال را باید تغییر دهیم و بدانیم که می توان این مشکل را برطرف کرد.
در مورد انواع تکنیک های لابیاپلاستی بیشتر بدانید.
تاثیر رژیم غذایی بر سندرم پیش از قاعدگی
بنابراین با تغییر رژیم غذایی و برخی فاکتورها در زندگی حتی اگر ژنتیک آن در فرد وجود دارد ، می توان این اختلال را کنترل کرد. همچنین علائم پیش از عادات ماهیانه در سنین ابتدایی شروع پریود اتفاق نمی افتد. مساله بعدی اینکه با شروع یائسگی این مشکل از بین می رود. حتی دیده شده است که در یکی دو سال اول شروع پریود، فرد شاهد پریود های نا منظم است. حتی ممکن است برای شش ماه پریود نشود. این مورد اصلاً اشکالی ندارد زیرا تخمک گذاری به خوبی انجام نمی شود و نظم درستی ندارد.
بنابراین علائم پی ام اس در این افراد و در سنین پایین دیده نمی شود. زیرا لازم است بلوغ کامل و تغییرات هیپوتالاموس ایجاد شوند تا تخمک گذاری به طور کامل انجام شود. بنابراین در این سنین ما انتظار پریود های منظم را نداریم. همچنین دیسمنوره در حین قاعدگی و یا پی ام اس قبل از قاعدگی به آن شکل به خصوص در دو سه سال اول معنایی ندارد. بهتر است که ذهن بچه ها را با این موارد پر نکنند. در صورتی که شکایتی در این زمینه دارند حتماً به دنبال اختلال زمینه ای باشند و حتماً به پزشک مراجعه کنند. زیرا این مورد نمی تواند طبیعی باشد.
از کجا بفهمیم پی ام اس داریم؟
PMS بر اساس علائم فیزیکی (مانند نفخ، افزایش وزن، حساسیت سینه ها، تورم دست ها و پاها) تشخیص داده می شود. ممکن است از زنان خواسته شود که علائم خود را روزانه ثبت کنند. معاینه فیزیکی و آزمایشات آزمایشگاهی مفید نیستند.
اگر مشکوک به PMDD باشد، از زنان خواسته می شود تا علائم خود را روزانه برای 2 دوره یا بیشتر ارزیابی کنند تا مشخص شود که آیا علائم شدید به طور منظم رخ می دهد یا خیر.
برای اینکه PMDD تشخیص داده شود، علائم زیر باید تشخیص داده شوند:
- نوسانات خلقی مشخص (مانند غم و اندوه ناگهانی)
- تحریک پذیری یا عصبانیت مشخص یا افزایش تعارضات بین فردی
- خلق افسرده مشخص، احساس ناامیدی، یا افکار تحقیرکننده خود
- اضطراب، تنش
علاوه بر این باید مورد زیر باید وجود داشته باشد:
کاهش علاقه به فعالیت های معمول، که احتمالاً باعث کناره گیری می شود
- مشکل در تمرکز
- انرژی کم یا خستگی
- تغییرات مشخص در اشتها، پرخوری یا هوس غذایی خاص
- بی خوابی یا پرخوابی
- احساس غرق شدن یا خارج شدن از کنترل
- علائم فیزیکی مرتبط با PMS (مانند حساسیت سینه، ادم)
همچنین، الگوی علائم باید در بیشتر 12 ماه گذشته رخ داده باشد، و علائم باید به اندازهای شدید باشد که در فعالیتها و عملکرد روزانه اختلال ایجاد کند.
در مورد اندومتریوز بیشتر بدانید.
نتیجه گیری
در چندین سال اخیر اختلال و سندرم پیش از قاعدگی یا همان پی ام اس، مشکلات و ناراحتی های بسیاری را برای خانم ها ایجاد کرده است. با کسب اطلاعات در این زمینه و همچنین آشنایی با اقداماتی که می توانند برای کنترل این اختلال انجام دهند، می توانند به بهبود وضعیت شان کمک شایانی کنند. در صورتی که علائم این سندرم در فردی شدید باشد حتماً نیاز به مراجعه به پزشک و انجام اقدامات درمانی می باشد.
0 دیدگاه