افزایش غیرمعمول زایمان های چند قلویی نوعی نگرانی برای سلامت عمومی محسوب می شود . میزان بیشتر زایمان پره ترم ( وقوع زایمان قبل از 37 هفته کامل بارداری ) در این نوزادان ، احتمال بقای آنان را به مخاطره می اندازد و خطر ناتوانی مادام العمر آنان را افزایش می دهد . علاوه بر مرگ و میر و موربیدیته پری ناتال قابل انتساب به زایمان زودرس ، جنین های حاصل از حاملگی های چند قلویی مستعد ابتلا به تعدادی عوراض مادری نیز افزایش می یابند . به طوری که در این موارد خطر پره اکلامپسی ، خونریزی بعد از زایمان و مرگ و میر مادر ، 2 برابر افزایش می یاب .
انواع حاملگی چند قلویی
به حمل بیش از یک جنین در طی بارداری ، حاملگی چند قلویی گفته می شود . معمول ترین شکل حاملگی چند قلویی ، دوقلویی است که به انواع دو تخمکی و تک تخمکی تقسیم می شود :
3/2 جنین های دو قلو ، دو تخمکی ، دی زیگوت یا برادری هستند . یعنی در طی یک سیکل قاعدگی ، دو تخمک مجزا با دو اسپرم مجزا بارور شده و دوقلویی دوتخمکی را به وجود می آورند.
3/1 جنین های دو قلو ، حاصل باروری یک تخمک هستند ، این تخمک بعدا به دو ساختمان مشابه تقسیم شده و هر ساختمان به یک فرد مستقل تبدیل می شود . به این دوقلویی ، تک تخمکی ، مونوزیگوت یا همسان گفته می شود.
در مورد جراحی لابیاپلاستی بیشتر بدانید.
علل تشکیل دوقلوهای مونوزیگوت
- تاخیر در انتقال تخمک بارور از لوله فالوپ به رحم و تقسیم تخمک بارور در لوله رحمی ، چون عوامل پروژسترونی و کنتراسپتیوهای ترکیبی ، تحرک لوله را کاهش می دهند . اعتقاد بر این است که احتمال ایجاد دوقلویی در مصرف کنندگان این کنتراسپتیوها ، افزایش می یباد .
- وارد شدن ترومای خفیف به بلاستوسیست در طی فن آوری های کمک باروری ممکن است میزان بروز دوقلویی مونوزیگوت را افزایش دهد .
شیوع بارداری دوقلویی
شیوع بارداری دوقلویی مونوزیگوت ، در تمام دنیا ثابت و تقریبا 250/1 است و عمدتا مستقل از نژاد ، وراثت ، سن و پاریته است اما درمان ناباروری شیوع دوقلویی را افزایش می دهد. میزان بروز دوقلو های دی زیگوت به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر عوامل ذیل است :
- نژاد : تفاوت های نژادی در میزان هورمون محرک فولیکول (FSH) اثر می گذارد. دوقلویی در زنان سیاهپوست بیشتر از سفیدپوست است .
- وراثت : ژنوتیپ مادر در مقایسه با پدر از اهمیت خیلی بیشتری برخوردار است.
- سن مادر : 37 سالگی زیرا در این سن ، اولین نشانه ثابت پیری دستگاه تولید مثل یعنی افزایش هورمون (FSH) وجود دارد و این امر میزان تخمک گذاری دوتایی را افزایش می دهد.
- پاریته بالا
- عوامل تغذیه ای : بهبود وضعیت تغذیه ای با افزایش تعداد جنین ها ، همراه است . بهبود وضعیت تغذیه ای خود را به صورت وضعیت جثه مادر نشان می دهد اما دوقلویی بیشتر از جثه ، با وضعیت تغذیه ارتباط دارد . میزان دوقلویی در زنان بلندقدتر و سنگین وزن تر ، 25-30 درصد بیشتر از زنان کوتاه قد و دچار محرومیت تغذیه ای است.
کلام آخر
در این مقاله در مورد بارداری چند قلویی پرداخته شد، امیدورایم که مفید باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با می توانید با دکتر شیرین شمس مشاوره نمایید.
0 دیدگاه