زایمان سزارین یک روش جراحی برای تولد نوزاد در صورت عدم امکان زایمان واژینال یا درخواست آن توسط مادر می باشد. البته زایمان سزارین در اکثر موارد طبق برنامه ریزی های قبلی پزشک انجام می شود. با توجه به استاندارند های دنیا درصد زایمان سزارین در میان بین 15 تا 22 درصد پیش بینی می شود متاسفانه در کشور ما این آمار 80 تا 90 درصد در مراکز خصوصی و 40 تا 50 درصد مراکز دولتی می باشد که چند برابر آمار جهانی می باشد. افزایش محبوبیت زایمان سزارین در بسیاری از کشورها به یک نگرانی اجتماعی تبدیل شده است. در این مقاله مروری بر زایمان سزارین انجام شده است. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
زایمان سزارین چیست؟
زایمان سزارین یکی از روش های تولد جنین در تمام دنیا است که البته به لحاظ آماری میزان اقدام به این روش در کشورهای مختلف متفاوت می باشد. همان طور که می دانید زایمان با تولید مثل انسان سر و کار دارد. به همین جهت به طور قابل توجهی مهم می باشد.
سزارین توسط برشی که بر روی شکم مادر داده می شود نوزاد از بدن مادر خارج می شود . نوزاد در طی عبور از کانال زایمان به خاطر فشاری که از طریق این کانال روی سر و قفسه سینه نوزاد وارد می شود دچار برخی از تغییرات فیزیولوزیک می شود . در سزارین چون نوزاد از کانال عبور نکرده سر نوزاد گرد می باشد و ممکن است درصد هوشیاری نوزاد کمتر باشد . بعد از سزارین مادر به راحتی نمی تواند نوزاد خود را به دلیل بخیه های جراحی و درد شیر بدهد . جمع شدن رحم بعد ا زایمان با تاخیر بیشتری انجام می شود.
دلایل انجام زایمان سزارین
در صورتی که به هر علتی زایمان طبیعی برای مادر مشکل ایجاد کند از جمله لگن تنگ باشد ، مادر ضعف بینایی داشته باشد و نطفه بالا باشد زایمان سزارین انجام می شود . تشخیص این موضوع که فرد نمی تواند زایمان طبیعی داشته باشد بر عهده پزشک متخصص زنان می باشد . این زایمان با بیهوشی و تیغ جراحی انجام می شود و فرد در بهترین حالت نیز بعد از اتمام زایمان درد خواهد داشت . در مواردی زایمان سزارین بهتر از زایمان طبیعی می باشد . نکته مهم اینست که اگر علت سزارین دائمی باشد مانند تنگ بودن لگن در زایمان های بعدی نیز باید سزارین انجام شود . اما اگر علت آن گذرا باشد مانند شکل قرار گیری جنین در شکم غیر طبیعی باشد در زایمان بعدی می توان به صورت طبیعی نوزاد را به دنیا آورد.
به طور کلی این روش بیشتر از این جهت مورد استقبال زنان قرار می گیرد که در طی انجام آن زنان درد کمتر و یا هیچ دردی را در زایمان تجربه نمی کنند و نیز آنکه بسیاری از عوارض و پیامدهایی که در پی انجام زایمان طبیعی رخ می دهد را با انجام این روش زایمان به نوعی دور می زنند. اما به هر حال زایمان سزارین نیز همچون تمامی جراحی ها معایب و عارضه های مخصوص به خود را دارد و می تواند منشا بروز مشکلاتی شود.
البته باید این نکته را متذکر شد که روش زایمان سزارین در برخی موارد ضروری می شود و بهترین جایگزین زایمان طبیعی برای زنانی است که شرایط خاصی را تجربه می کنند.
در مورد زایمان زودرس بیشتر بدانید.
مراحل انجام زایمان سزارین
زایمان سزارین در واقع روش جراحی است که از طریق برش در شکم منجر به خروج جنین می شود. این نوع زایمان به علت های خاصی انجام می شود از جمله بیماری هایی که قلب مادر را درگیر می کند و جان او را در زمان زایمان طبیعی تهدید می کند. پزشک در سزارین برشی بر روی شکم می زند که 7 الی 8 لایه را باز کرده تا به رحم برسد. وقتی به رحم برسد 3 لایه باز می کند تا به جنین برسد که در نهایت جنین را خارج می کند. از پرتکرار ترین سوالاتی که در خصوص زایمان سزارین پرسیده می شود نحوه انجام زایمان سزارین است.
مراحلی که در زایمان سزارین پشت سر می گذارید از این قرار است:
- دو ساعت قبل از انجام زایمان سزارین به بیمارستان مربوطه مراجعه کنید.
- سعی کنید که تمامی اقدامات پذیرش قبلا انجام شده باشد تا در روز زایمان سزارین به مشکلی برنخورید.
- سپس بعد از این که زنان باردار تحت معاینات و بررسی های اولیه قرار گرفتند دارو های بیهوشی یا بیحس کننده های موضعی به انان تزریق می شود تا آماده شروع روند زایمان شوند. البته پیش از تزریق باید فشار خون و ضربات قلب شما چک شود.
- سپس روی تخت قرار می گیرید و از دو طرف شکم پارچه هایی کشیده می شود که جلوی دید شما را خواهد گرفت و از سمت پایین شکم نیز این پرده کشیده می شود. این اقدام بیشتر با هدف کاهش احتمال انتقال آلودگی انجام می شود و به استرلیزه بودن روند کار کمک می کند.
- سپس بعد از تاثیر گذاری دارو های بی حس کننده روند انجام زایمان سزارین آغاز می شود.
- در روند جراحی برش هایی در نواحی خاصی از شکم ایجاد می شود تا مجرایی برای خروج جنین باشند.
- در روند برش ها کیسه آب پاره می شود.
- پس از این که برش ها به طور کامل انجام شد جنین با مهارت خاصی خارج می شود.
- بعد از این مرحله جفت خارج می شود.
- بعد از این که جفت خارج شد شما حالاتی از قبیل سردرد و تعریق و افزایش دمای بدن را تجربه خواهید کرد که موقتی است و در کوتاه ترین زمان از بین می رود.
- در فاصله ای که نوزاد شما را بررسی می کنند تا سلامت عمومی داشته باشد بخش هایی از اندام های شما مورد بررسی قرار می گیرد تا در حین انجام جراحی مشکلی برای شما ایجاد نشده باشد.
- در انتها در حالی که شما نوزاد خود را در آغوش گرفته اید عمل دوخت محل بخیه ها انجام می شود و شما هیچ دردی را احساس نخواهید کرد.
- سپس به بخش منتقل می شوید تا روند بهبودی بعد از زایمان سپری شود.
*البته مرحله شیردهی در صورتی است که شما از روش بی حسی موضعی جراحی سزارین را انجام دهید. اگر از روش بی هوشی عمومی زایمان کنید بعد از این که به هوش آمدید می توانید شیردهی داشته باشید.
در مورد غربالگری دوران بارداری بیشتر بدانید.
انواع زایمان سزارین
برش هایی که در زایمان سزارین زده می شود، با توجه به وضعیت قرار گیری جنین متفاوت است. به طور مثال در صورتی که جنین در وضعیت غیرطبیعی قرار گرفته است نمی توان با برش های افقی جنین را خارج کرد بلکه باید برش ها باید به صورت عمودی انجام شود. به طور کلی زایمان سزارین دارای دو حالت می باشد:
سزارین الکتیو
زمانی که زمان مشخصی برای این نوع زایمان مشخص باشد که یا دلیل علمی برای آن وجود دارد مثل وجود جفت سرراهی یا بدون دلیل علمی باشد و صرفا خود بیمار انتخاب می کند.
سزارین اورژانسی
در صورتی که جان مادر و نوزاد به هر دلیلی مانند خونریزی بیش از حد رحم تهدید می شود زایمان سزارین به صورت اورژانسی و فوری انجام می شود .
روش های زایمان سزارین
زایمان سزارین با انواع روش ها قابل انجام است که مهم ترین آن ها موارد زیر می باشد:
- بیهوشی کامل؛ در این روش زنان باردار به طور کلی بیهوش هستند و هیچ اطلاعی از روند زایمان ندارند. در واقع می خوابند و زمانی که بیدار شدند نوزاد به دنیا آمده است.
- بیحسی نخاعی که نام دیگر آن بی حسی ناحیه ای یا منطقه ای است؛ در این روش صرفا ناحیه کمر به پایین زنان بی حس می شود تا دردی را متوجه نشوند. اما به هوش هستند و در تمام مدت شاهد فعالیت های پزشکان و دستیاران انها هستند. ضمنا زمانی که نوزاد به دنیا آمد آن را آغوش می گیرند و شیردهی می کنند.
چه کسانی می توانند زایمان سزارین انجام دهند؟
یکسری ممنوعیت ها و ضرورت های انجام زایمان سزارین برای زنان باردار وجود دارد که در این بخش می خواهیم به این موضوع اشاره کنیم که چه زنانی باید زایمان سزارین انجام دهند.
مناسب ترین گزینه ها برای انجام زایمان سزارین زنانی هستند که شرایط زیر را تجربه می کنند و این زنان برای کاهش احتمال بروز خطر و افزایش ایمنی روند زایمان باید با روش سزارین جنین خود را متولد کنند.
بهترین کاندیداها و بهترین افرادی که باید زایمان سزارین انجام دهند موارد زیر می باشند:
- زنانی که ساختار بدن شان برای زایمان طبیعی مناسب نیست؛ برای مثال زنانی که لگن کوچکی دارند و توانایی انجام زایمان طبیعی را ندارند. در این مواقع ناگزیرند که زایمان سزارین انجام دهند تا آسیبی به کودک و خودشان وارد نشود.
- زنانی که بیماری های خاصی دارند و انجام زایمان طبیعی برایشان خطرآفرین خواهد بود مثل بیماری ایدز یا ویروس اچ پی وی
- زنانی که جنین شان به لحاظ جسمی درشت هیکل است و حرکت جنین در کانال زایمان یعنی رحم بسیار خطرناک است. از سوی دیگر نیز خروج جنین از دهانه واژن گاها موجب بروز پارگی ها و آسیب هایی به عضلات کف لگن می شود. بنابراین در این موارد انجام زایمان سزارین ضروری است.
- زنانی که جنین شان برای خروج از دهانه واژن چرخش لازم را نداشته و احتمال بروز خطر زیاد است
- زنانی که در یک بارداری چند قلو باردار هستند
- زنانی که بند ناف دور سر جنین در رحم آنها پیچیده شده است و احتمال خفگی وجود دارد
- اختلال در روند ضربان قلب جنین در طول روند زایمان
تمامی این موارد از جمله عللی هستند که ضرورت انجام زایمان سزارین را برای زنان ایجاد می کنند.
در مورد درمان ناباروری در زنان بیشتر بدانید.
در مورد مراقبت های بعد از زایمان بیشتر بدانید.
نتیجه گیری
در یکایک بخش هایی که در طول نوشتار تدوین کرده ایم به یکی از مهم ترین موضوعاتی که در زمینه زایمان سزارین مطرح می شود پرداخته ایم.
امیدواریم که مطالعه این مطالب بتواند تا حد زیادی آگاهی شما را در خصوص زایمان سزارین بالا ببرد و بتوانید از ابتدا تا انتهای مراحل زایمان تمامی نکات ضروری و مهمی را که به موفقیت روند زایمان شما کمک می کند به دقت رعایت کنید.
سوالات متداول
0 دیدگاه
ترک بک ها/پینگ بک ها