مدت زمان مطالعه ۲۰ دقیقه

زایمان سزارین

3.7/5 - (26 امتیاز)

زایمان سزارین یکی از روش های تولد جنین در تمام دنیا است که البته به لحاظ آماری میزان اقبال به این روش در کشورهای مختلف متفاوت می باشد. طب زایمان با تولید مثل انسان سر و کار دارد. به همین جهت به طور قابل توجهی روزآمد می باشد. این رشته تخصصی از طریق مراقبت های کیفی پری ناتال سلامت و بهزیستی زن باردار و جنینش را ارتقا می بخشد. این مراقبت ها شامل شناخت و درمان مناسب عوارض، نظارت بر روند زایمان، مراقبت مطمئن از نوزاد و اداره دوره نفاس هستند. مراقبت های پس از زایمان ضمن بهبود سلامت زمینه را برای گزینه های تنظیم خانواده مهیا می کند. کاربرد پیامدهای مادری و نوزادی به عنوان شاخص کیفیت سلامت و زندگی جامعه منعکس کننده اهمیت طب زایمان است. این شاخص به طور مستقیم انعکاس پیامدهای نامناسب زایمانی و پری ناتال است و به این فرض منجر می شود که مراقبت های پزشکی برای کل جامعه کافی نیست .

به طور کلی این روش بیشتر از این جهت مورد استقبال زنان قرار می گیرد که در طی انجام آن زنان درد کمتر و یا هیچ دردی را در زایمان تجربه نمی کنند و نیز آنکه بسیاری از عوارض و پیامدهایی که در پی انجام زایمان طبیعی رخ می دهد را با انجام این روش زایمان به نوعی دور می زنند. اما به هر حال زایمان سزارین نیز همچون تمامی جراحی ها معایب و عارضه های مخصوص به خود را دارد و می تواند منشا بروز مشکلاتی شود.

البته باید این نکته را متذکر شد که روش زایمان سزارین در برخی موارد ضروری می شود و بهترین جایگزین زایمان طبیعی برای زنانی است که شرایط خاصی را تجربه می کنند.

در مورد زایمان زودرس بیشتر بدانید.

زایمان-سزارین
زایمان-سزارین

انواع زایمان

به طور کلی زایمان به دو روش انجام می شود:

زایمان طبیعی

این نوع زایمان بدون برش انجام می شود. این جراحی از گذشته وجود داشته و تاکنون نیز برای تولد نوزاد استفاده می شود. در طی زایمان طبیعی به دلیلی فشاری که توسط کانال زایمان روی قفسه سینه نوزاد وارد می شود، مایعات و ترشحات داخل ریه نوزاد سریع تر خارج می شود و نوزاد می توان به راحتی تنفس کند و تنفس های منظم تری داشته باشد .

زایمان سزارین

سزارین توسط برشی که بر روی شکم مادر داده می شود نوزاد از بدن مادر خارج می شود . نوزاد در طی عبور از کانال زایمان به خاطر فشاری که از طریق این کانال روی سر و قفسه سینه نوزاد وارد می شود دچار برخی از تغییرات فیزیولوزیک می شود . در سزارین چون نوزاد از کانال عبور نکرده سر نوزاد گرد می باشد و ممکن است درصد هوشیاری نوزاد کمتر باشد . بعد از سزارین مادر به راحتی نمی تواند نوزاد خود را به دلیل بخیه های جراحی و درد شیر بدهد . جمع شدن رحم بعد ا زایمان با تاخیر بیشتری انجام می شود .

در صورتی که به هر علتی زایمان طبیعی برای مادر مشکل ایجاد کند از جمله لگن تنگ باشد، مادر ضعف بینایی داشته باشد، نطفه بالا داشته باشد یا به هیچ وجه راضی به زایمان سزارین نشود دکتر شیرین شمس متخصص زنان و زایمان زایمان سزارین را با بی حسی انجام می دهد.

 

مراحل انجام زایمان سزارین

از پرتکرار ترین سوالاتی که در خصوص زایمان سزارین پرسیده می شود  نحوه انجام زایمان سزارین است.

مراحلی که در زایمان سزارین پشت سر می گذارید از این قرار است:

  • دو ساعت قبل از انجام زایمان سزارین به بیمارستان مربوطه مراجعه کنید.
  • سعی کنید که تمامی اقدامات پذیرش قبلا انجام شده باشد تا در روز زایمان سزارین به مشکلی برنخورید.
  • سپس بعد از این که زنان باردار تحت معاینات و بررسی های اولیه قرار گرفتند دارو های بیهوشی یا بیحس کننده های موضعی به انان تزریق می شود تا آماده شروع روند زایمان شوند. البته پیش از تزریق باید فشار خون و ضربات قلب شما چک شود.
  • سپس روی تخت قرار می گیرید و از دو طرف شکم پارچه هایی کشیده می شود که جلوی دید شما را خواهد گرفت و از سمت پایین شکم نیز این پرده کشیده می شود. این اقدام بیشتر با هدف کاهش احتمال انتقال آلودگی انجام می شود و به استرلیزه بودن روند کار کمک می کند.
  • سپس بعد از تاثیر گذاری دارو های بی حس کننده روند انجام زایمان سزارین آغاز می شود.
  • در روند جراحی برش هایی در نواحی خاصی از شکم ایجاد می شود تا مجرایی برای خروج جنین باشند.
  • در روند برش ها کیسه آب پاره می شود.
  • پس از این که برش ها به طور کامل انجام شد جنین با مهارت خاصی خارج می شود.
  • بعد از این مرحله جفت خارج می شود.
  • بعد از این که جفت خارج شد شما حالاتی از قبیل سردرد و تعریق و افزایش دمای بدن را تجربه خواهید کرد که موقتی است و در کوتاه ترین زمان از بین می رود.
  • در فاصله ای که نوزاد شما را بررسی می کنند تا سلامت عمومی داشته باشد بخش هایی از اندام های شما مورد بررسی قرار می گیرد تا در حین انجام جراحی مشکلی برای شما ایجاد نشده باشد.
  • در انتها در حالی که شما نوزاد خود را در آغوش گرفته اید عمل دوخت محل بخیه ها انجام می شود و شما هیچ دردی را احساس نخواهید کرد.
  • سپس به بخش منتقل می شوید تا روند بهبودی بعد از زایمان سپری شود.

*البته مرحله شیردهی در صورتی است که شما از روش بی حسی موضعی جراحی سزارین را انجام دهید. اگر از روش بی هوشی عمومی زایمان کنید بعد از این که به هوش آمدید می توانید شیردهی داشته باشید.

در مورد غربالگری دوران بارداری بیشتر بدانید.

انواع روش های زایمان سزارین

زایمان سزارین با انواع روش ها قابل انجام است که مهم ترین آن ها موارد زیر می باشد:

  • بیهوشی کامل؛ در این روش زنان باردار به طور کلی بیهوش هستند و هیچ اطلاعی از روند زایمان ندارند. در واقع می خوابند و زمانی که بیدار شدند نوزاد به دنیا آمده است.
  • بیحسی نخاعی که نام دیگر آن بی حسی ناحیه ای یا منطقه ای است؛ در این روش صرفا ناحیه کمر به پایین زنان بی حس می شود تا دردی را متوجه نشوند. اما به هوش هستند و در تمام مدت شاهد فعالیت های پزشکان و دستیاران انها هستند. ضمنا زمانی که نوزاد به دنیا آمد آن را آغوش می گیرند و شیردهی می کنند.

چه کسانی می توانند زایمان سزارین انجام دهند؟

یکسری ممنوعیت ها و ضرورت های انجام زایمان سزارین برای زنان باردار وجود دارد که در این بخش می خواهیم به این موضوع اشاره کنیم که چه زنانی باید زایمان سزارین انجام دهند.

مناسب ترین گزینه ها برای انجام زایمان سزارین زنانی هستند که شرایط زیر را تجربه می کنند و این زنان برای کاهش احتمال بروز خطر و افزایش ایمنی روند زایمان باید با روش سزارین جنین خود را متولد کنند.

بهترین کاندیداها و بهترین افرادی که باید زایمان سزارین انجام دهند موارد زیر می باشند:

  • زنانی که ساختار بدن شان برای زایمان طبیعی مناسب نیست؛ برای مثال زنانی که لگن کوچکی دارند و توانایی انجام زایمان طبیعی را ندارند. در این مواقع ناگزیرند که زایمان سزارین انجام دهند تا آسیبی به کودک و خودشان وارد نشود.
  • زنانی که بیماری های خاصی دارند و انجام زایمان طبیعی برایشان خطرآفرین خواهد بود مثل بیماری ایدز یا ویروس اچ پی وی
  • زنانی که جنین شان به لحاظ جسمی درشت هیکل است و حرکت جنین در کانال زایمان یعنی رحم بسیار خطرناک است. از سوی دیگر نیز خروج جنین از دهانه واژن گاها موجب بروز پارگی ها و آسیب هایی به عضلات کف لگن می شود. بنابراین در این موارد انجام زایمان سزارین ضروری است.
  • زنانی که جنین شان برای خروج از دهانه واژن چرخش لازم را نداشته و احتمال بروز خطر زیاد است
  • زنانی که در یک بارداری چند قلو باردار هستند
  • زنانی که بند ناف دور سر جنین در رحم آنها پیچیده شده است و احتمال خفگی وجود دارد
  • اختلال در روند ضربان قلب جنین در طول روند زایمان

تمامی این موارد از جمله عللی هستند که ضرورت انجام زایمان سزارین را برای زنان ایجاد می کنند.

مزایای زایمان سزارین

زمانی که زنان زایمان سزارین انجام می دهند:

  • درد زایمان طبیعی برای آن ها منتفی است. زیرا با بی حس کننده ها تمام مراحل زایمان انجام می شود.
  • روز دقیق زایمان را می دانند زیرا که از قبل تاریخ آن مشخص شده است و در همان روز به بیمارستان مراجعه می کنند.
  • در روند زایمان می توانند با آرامش بعد از اینکه نوزاد متولد شد آن را در آغوش بگیرند.
  • زنانی که بیماری های خاصی دارند زمانی که از روش زایمان سزارین کودک خود را به دنیا می آورند احتمال اینکه خطری جان آن ها و جنین شان را تهدید کند کم می شود
  • زنانی که ویروس ایدز دارند با این روش می توانند کمک کنند که جنین شان به ایدز مبتلا نشود.
  • تخریب در نواحی واژن و دهانه واژن در زنانی که لگن کوچک دارند و جثه جنین آن ها بزرگ است به مقدار قابل توجهی ایجاد می شود. از این رو بهتر است که سزارین کنند تا بروز مشکل منتفی شود.

در مورد درمان ناباروری در زنان بیشتر بدانید.

موارد انجام زایمان سزارین

در صورتی که به هر علتی زایمان طبیعی برای مادر مشکل ایجاد کند از جمله لگن تنگ باشد ، مادر ضعف بینایی داشته باشد ، نطفه بالا داشته باشد یا به هیچ وجه راضی به زایمان سزارین نشود . تشخیص این موضوع که فرد نمی تواند زایمان طبیعی داشته باشد بر عهده پزشک متخصص زنان می باشد . این زایمان با بیهوشی و تیغ جراحی انجام می شود و فرد در بهترین حالت نیز بعد از اتمام زایمان درد خواهد داشت . در مواردی زایمان سزارین بهتر از زایمان طبیعی می باشد . نکته مهم اینست که اگر علت سزارین دائمی باشد مانند اتنگ بودن لگن در زایمان های بعدی نیز باید سزارین انجام شود . اما اگر علت آن گذرا باشد مانند شکل قرار گیری جنین در شکم غیر طبیعی باشد در زایمان بعدی می توان به صورت طبیعی نوزاد را به دنیا آورد .

زایمان سزارین بهتر است یا زایمان طبیعی؟

در این مسئله هیچ چیز مطلقی وجود ندارد . هر زایمانی فواید و مزایای خود را دارد . مهم اینست که پزشک انتخاب کند برای چه کسی با چه شرایطی چه زایمانی مناسب است . عده ای دائما از معایب سزارین می گویند و توصیه اکید به زایمان طبیعی می کنند و عده ای هم بر عکس این موضوع را بیان می کنند . واقعیت اینست که خانمی که شرایط لازم برای زایمان طبیعی را داشته باشد و در معاینه دارای وضعیت جسمی مناسبی باشد حتما راحتتر است که زایمان طبیعی انجام دهد . بسیاری از خانم ها از درد زایمان طبیعی هراس دارند که جای نگراین نیست و روش های متعددی برای کاهش درد این نوع زایمان وجود دارد . بسته به زمانی که به زایمان مانده باشد از انواع بی حسی نخاعی یا موضعی استفاده می شود . در این حالت مادر حرکت و فشار را از دست نمی دهد و می تواند با پزشک همکاری کند . همچنین بعد از زایمان مادر دردی را احساس نمی کند . و از آنجائیکه جراحی نشده و از مواد بیهوشی استفاده نشده دچار عوارض نمی شود.

مقایسه زایمان سزارین با زایمان طبیعی همواره بین زنان وجود داشته است و یکی از دغدغه مندی هایی زنان این است که با کدام روش زایمان کودکم را به دنیا بیاورم؟

واقعیتی که وجود دارد این است که هر کدام از انواع روش های زایمان چه طبیعی و چه سزارین شرایط، مزایا و محدودیت های مخصوص به خود را دارد و در هر شرایطی یکی از آنها می تواند بهترین روش باشد.

همانطور که در بخش های قبلی به آن اشاره داشتیم گاها مادران باردار شرایطی را تجربه می کنند که انجام زایمان طبیعی برایشان مضر خواهد بود و شرایط خطرناکی را برای آنان پیش می آورد از سوی دیگر نیز زایمان طبیعی بسیاری از عوارض و خطران زایمان سزارین را ندارد و تولد نوزاد از کانال طبیعی می تواند بهترین روشی باشد که از بسیاری از خطرات دور شویم.

به هر روی نمی توان حکم کلی دارد بلکه هر زنی بسته به شرایطی که در آن است باید بهترین گزینه را انتخاب کند. بهترین گزینه یعنی گزینه ای که کمترین خطر و بالاترین ایمنی را برای همان مادر باردار داشته باشد.

در مورد مراقبت های بعد از زایمان بیشتر بدانید.

بهترین دکتر زایمان سزارین

خطرات و عوارض زایمان سزارین

زایمان سزارین می تواند با عوارض و پیامدهایی همراه باشد که می توان آن ها را معایب زایمان سزارین دانست. از جمله مهم ترین آنها:

  • قبل از انجام زایمان سزارین برای انجام روند جراحی به زنان باردار داروهای بیهوشی تزریق می شود که روند زایمان بدون درد باشد. اما این داروهای بیهوشی با عوارضی همراه هستند که بعد از اتمام جراحی زایمان و به هوش شدن زنان خود را ظاهر می کنند این عارضه ها شامل حالت تهوع و سردرد و سرگیجه است که تا چند روز ادامه دارد.
  • خطر لخته شدن خون در قسمت پاها و نیز در ریه مادران بعد از انجام زایمان سزارین وجود دارد که بسیار عارضه ای خطرناک است.
  • عفونت محل بخیه ها نیز از دیگر عوارضی است که در پی انجام زایمان سزارین احتمال بروز و ظهور دارد.
  • شواهد و پژوهش ها نشان می دهد که زنانی که با روش زایمان سزارین کودک خود را متولد کرده اند احتمال ابتلای این نوزادان در آینده به بیماری هایی مثل دیابت افزایش خواهد یافت.
  • از سوی دیگر آمار ها نشان می دهد که میزان افزایش وزن و چاقی در کودکانی که با روش زایمان سزارین متولد شده اند زیاد است.
  • اختلالات تنفسی در میان کودکانی که با روش زایمان سزارین به دنیا آمده اند زیاد است.

آمادگی های قبل از انجام زایمان سزارین

تمامی کارهایی که قبل از انجام زایمان سزارین ضروری است موارد زیر می باشد:

  • به مدت هشت ساعت پیش از عمل زایمان سزارین نباید نوشیدنی و مواد غذایی استفاده کنید.
  • خوردن آنتی بیوتیک پیش از روند زایمان سزارین تا حد زیادی احتمال بروز عفونت را کاهش می دهد. از این رو گاها پزشکان این توصیه را به زنان باردار می کنند که این قرص را استفاده کنند.
  • آرامش خود را حفظ کنید و در صورتی که احساس می کنید حضور یکی از عزیزان تان مثل همسر می تواند به آرامش شما کمک کند از کادر درمان بخواهید که وی در طول روند زایمان در کنار شما باشد.

مراقبت های بعد از زایمان سزارین

  • بعد از زایمان سزارین تلاش کنید که بتوانید فعالانه به کودک خود شیر دهید و او را در آغوش بگیرید. زیرا که این ارتباط عاطفی می تواند به بهبود وضعیت جسمانی کودک کمک کند و در آغوش مادر آرام بگیرد.
  • همانطور که گفته شد دارو های بیهوشی اثرات منفی ای روی شما خواهد گذاشت که البته موقتی است و پزشک می تواند با تجویز دارو هایی به کاهش اثرات آنها بپردازد. این اثرات مثل حال تهوع، کم انرژی بودن و احساش لرز در اندام ها. از این لازم است که بدون نگرانی این مدت زمان کوتاه را پشت سر بگذارید.
  • برای جلوگیری از بروز خطر احتمالی لخته شدن خون در پاها و ریه پزشکان توصیه می کنند که حتما از جوراب هایی تنگ و مخصوص استفاده کنید که امکان این اتفاق کمتر شود.
  • استفاده از شکم بند می تواند تمامی درد هایی که در بخش های شکمی و رحمی تجربه می کنید را کاهش دهد.
  • به مدت یک ماه و نیم تا دو ماه رانندگی کردن اجتناب کنید
  • به مدت یک ماه و نیم تا دو ماه از ورزش کردن اجتناب کنید.

هزینه انجام زایمان سزارین در بیمارستان ها

هزینه های زایمان سزارین به بسیاری از عوامل بستگی دارد که بعد از بررسی ها می توان میزان آن را تعیین کرد.

در واقع عواملی مثل:

  • مرکز درمانی یا بیمارستانی که در ان زایمان می کنید
  • پزشکی که این اقدام را برای شما انجام می دهد بسته به میزان تخصص اش هزینه را دریافت می کند.

بنابراین نمی توان هزینه ای ثابت را برای آن مشخص کرد.

نتیجه گیری

در یکایک بخش هایی که در طول نوشتار تدوین کرده ایم به یکی از مهم ترین موضوعاتی که در زمینه زایمان سزارین مطرح می شود پرداخته ایم.

امیدواریم که مطالعه این مطالب بتواند تا حد زیادی آگاهی شما را در خصوص زایمان سزارین بالا ببرد و بتوانید از ابتدا تا انتهای مراحل زایمان تمامی نکات ضروری و مهمی را که به موفقیت روند زایمان شما کمک می کند به دقت رعایت کنید.

سوالات متداول

برچسب ها:
دکتر شیرین شمس

دکتر شیرین شمس

دكتر شيرين شمس جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی، بیش از 12 سال در حوزه تخصصی پزشکی زنان سابقه دارند و در این مدت تجربه های بسیار ارزشمندی را در حوزه جراحی های زیبایی زنان و لیزر درمانی کسب نموده اند. دکتر شمس موفق به دریافت دکتری عمومی در سال 1374 شده اند و مدت 5 سال دوره پزشکی عمومی خود را در حوزه پوست و لیزر به فعالیت مشغول شدند. ایشان با مدرک تخصص زنان و زایمان فارغ التحصیل شدند و مدت 7 سال در شهر خوزستان به ارائه خدمات درمانی پرداختند. دکتر شمس در حال حاضر با دارا بودن 12 سال سابقه کار، هم اکنون در محدوده ونک شهر تهران و مراکز مختلف درمانی تهران به ارائه انواع خدمات درمانی و به صورت کاملا تخصصی در زمینه زیبایی زنان می پردازند.
مقالات مرتبط
تزریق واکسن کرونا در افراد باردار

تزریق واکسن کرونا در افراد باردار

خیلی از بانوان باردار نگران این هستند که پس از تزریق واکسن دچار مشکلاتی شوند. در ادامه می خواهیم در مورد تاثیر واکسن کرونا در بارداری، قبل یا بعد از آن صحبت کنیم. اینکه بهترین نوع واکسن کرونا در...

اهمیت تغذیه نوزاد از شیر مادر

دادن شیر مادر به نوزاد هم برای مادر و هم برای نوزاد، مزایا و اهمیت بسیار بالایی دارد که بیان تمامی آن ها در این مقاله امکان پذیر نیست. دکتر شیرین شمس به طور خلاصه چند نکته مهم و بیشترین دغدغه مادران...

کرونا ویروس و بارداری

کرونا ویروس و بارداری

برای اطلاعات لازم برای خانم های باردار و خانوده های شان، مقاله ترجمه از guidance for healthcare که توسط بخش زنان و مامایی و اطفال و کالج پزشکان بیهوشی در انگلیس تهیه شده است. حتماً در این دوره اگر...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *