دادن شیر مادر به نوزاد هم برای مادر و هم برای نوزاد، مزایا و اهمیت بسیار بالایی دارد که بیان تمامی آن ها در این مقاله امکان پذیر نیست. دکتر شیرین شمس به طور خلاصه چند نکته مهم و بیشترین دغدغه مادران شیرده رو بیان می کند تا با تاثیرات شگفت انگیز تغذیه از شیر مادر بیشتر آشنا شویم.
هر ساله از تاریخ 1 تا 7 آگوست به عنوان هفته جهانی شیر مادر نامگذاری می شود.
فواید تغذیه از شیر مادر برای نوزاد
تغذیه نوزاد از شیر مادر همواره از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. اما آیا تا به حال به دلایل آن فکر کرده اید؟ اینکه اساس این اهمیت ویژه چیست و از کجا نشات می گیرد را در ادامه با هم بررسی می کنیم.
انتقال آنتی بادی ها به نوزاد
مهم ترین نکته برای زمانی که مادر به نوزاد خود شیر می دهد این است که آنتی بادی و پادتن های لازم از شیر مادر به بدن نوزاد انتقال می یابد. هر مادری که در طول زندگی و دوره بارداری خود در معرض باکتری ها و عفونت ها قرار گرفته باشد، آنتی بادی های علیه این باکتری ها در بدنش تولید شده و طبعا نوزاد هم نسبت به آن ها حساس تر است. به این ترتیب با شیردهی به نوزاد، مادر می تواند آنتی بادی های لازم و مخصوص خود نوزاد را به او بدهد و به نحوی بدن نوزاد یا شیرخوار را در سال های بعدی عمرش واکسینه کند.
تاثیر شیر مادر در آلرژی
در شیر مادر و بیشتر از همه در آغوز ایمونوگلوبولین آ یا آنتی بادی آ بسیار بالایی وجود دارد. آغوز به شیری گفته می شود که مادر در 48 ساعت اول پس از تولد نوزاد به او می دهد و به همین خاطر آغوز را برای نوزادان بسیار مفید می دانند. زیرا آنتی بادی آ بسیار بالایی دارد و باعث می شود که نوزاد در برابر عوامل آلرژن و حساسیت زا ایمن شود. در نتیجه ایجاد حساسیت در نوزادانی که از شیر مادر استفاده می کنند بسیار است.
تاثیر شیر مادر در گوارش
شیر مادر در دستگاه گوارش و غشای مخاطی آن پوششی ایجاد می کند که ریسک ابتلا به آسیب ها، ناراحتی ها، کولیت ها و اختلالات روده مختلف را در نوزادان و شیرخواران به مراتب کاهش می دهد.
در مورد جراحی لابیاپلاستی بیشتر بدانید.
شیر مادر و تغییرات وزنی
دادن شیر مادر باعث می شود که نوزاد و شیرخوار به تدریج افزایش وزن داشته باشد و یکباره دچار چاقی کاذب و افزایش اشتهای کاذب نشود. بنابراین باعث می شود کودک رشد مناسبی داشته باشد و در سنین بالاتر نیز دچار افزایش اشتها و چاقی کاذب نشود.
تاثیر شیر مادر برای بیماری های قندی
شیردهی مادر به نوزاد مانع ابتلای کودک به دیابت یا ناراحتی های قندی حتی در سنین بزرگسالی می شود. ضمن اینکه دادن شیر به نوزاد باعث می شود مادرانی که در دوران بارداری دچار قند شده اند، سریع تر قندشان تنطیم شود و به سطح مناسبی از قند در بدن خود برسند. لازم به ذکر است که تغذیه نوزاد شیر مادر از اختلالات و تبدیل شدن دیابت در بارداری به دیابت تیپ 2 در سنین بالاتر نیز جلوگیری می کند.
تاثیر شیر مادر در مشکلات مغزی
تغذیه از شیر مادر می تواند از اختلالات و مشکلات مختلف مغزی مانند مننژیت و یا اختلالات کاهش حافظه جلوگیری کند. حتی طی تحقیقاتی که انجام شده است، مشاهده شده نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، نسبت به نوزادانی که از شیر مادر استفاده نکرده اند، به مراتب لز سطح هوشی بالاتری برخوردارند.
تاثیر شیر مادر در تغذیه
فرآیند شیردهی به نوزاد آموزش می دهد که سیکل مغز و بدنش را به گونه ای تنظیم کند که به صورت مناسب غذا بخورد. به این دلیل می بینید افرادی که در سنین کودکی از شیر مادر تغذیه کرده اند، بیشتر به تنظیم غذای خود و اینکه غذای سالم، مناسب و مرتبی در ساعات مناسب مصرف کنند توجه می نمایند. این افراد در وضعیت سلامتی به سر می برند، دچار بیماری نمی شوند و یا بسیار کمتر درگیر بیماری های مختلف می شوند، سیستم ایمنی قوی تری دارند، در برابر عفونت ها مقاوم ترند و احتمال ابتلای آن ها به بیماری های مغزی، قندی و … کمتر است.
مزایای شیردهی برای مادران
شیر دادن به مادران هم بسیار کمک می کند. اولا باعث می شود افزایش وزنی که مادر در دوران بارداری داشته است را سریعا از دست بدهد و به تناسب اندام مورد نظرش برسد.
تنظیم هورمون ها خیلی سریع تر در بدن مادر اتفاق می افتد. در نتیجه سیکل پریود و عادت ماهانه منظم تری خواهد داشت. تنظیم هورمونی که به دنبال شیردهی در مادر ایجاد می شود، حتی می تواند مانع یائسگی در زنان زودرس در مادر شود.
چنانچه شیر دادن به صورت مناسب، با دستورات لازم و در پوزیشن صحیح شیردهی انجام گیرد، می تواند مانع ابتلا به آرتروز و اختلالات ستون فقرات شود. همچنین از افتادگی پوست بدن، چروک خوردگی در ناحیه شکم یا ایجاد خطوط روی شکم و سینه نیز می تواند جلوگیری کند. جالب اینجاست که طی تحقیقات و بررسی های انجام شده افتادگی پوست سینه و شکم در مادرانی که شیوه درست شیردهی را انجام داده اند، به مراتب کمتر بوده است.
ناگفته نماند مادری که در دو سال اول پس از تولد نوزاد به او شیر می دهد، باعث می شود که اختلالات روحی و افسردگی بعد از زایمان در خودش کاهش پیدا کند. همچنین ریسک بروز اختلالات روحی و خلا روحی و عاطفی در فردی که در دوران شیردهی از مادر تغذیه کرده است، به مراتب کمتر بوده و ریسک ابتلا به بیماری های روحی، روانی و افسردگی در این افراد کمتر می شود.
پس این موهبت الهی و توانایی شیر دادن به نوزاد را گرامی بداریم، قدر توانایی که طبیعت به ما داده تا بتوانیم خودمان و نوزادمان را سرحال و پرانرژی نگه داریم را بدانیم.
0 دیدگاه